BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Munt start seizoen met lugubere gothic opera

De Munt in Brussel opent op 20 september zijn nieuwe seizoen met de wereldpremière van Macbeth Underworld. Thomas Jolly regisseert de nieuwe opera van Pascal Dusapin, waarin het echtpaar Macbeth veroordeeld wordt om hun tragedie opnieuw te beleven.

Regisseur Thomas Jolly in repetitie voor Macbeth Underworld. (© H. Segers)

Macbeth Underworld is een creatie van de Franse componist Pascal Dusapin, bekend van opera’s als Penthesilea en Passion, en librettist Frédéric Boyer. Het duo “duikt in de duistere regionen van de menselijke ziel en belicht hoe het kwaad zich op onontkoombare wijze verwezenlijkt in Shakespeare’s iconische echtpaar Macbeth”, aldus de Munt. De Macbeths spoken in deze opera rond in hun eigen herinneringen. “Het resultaat: een heerlijk lugubere gothic opera”, zo belooft het operahuis.

Dusapin liet zich voor zijn nieuwe opera inspireren door theater en cinema, vertelt hij in een interview met de Munt.

https://www.youtube.com/watch?v=Uh2-DiEImA4

De regie van Macbeth Underworld is in handen van de jonge Franse regisseur Thomas Jolly, die zijn debuut maakt bij de Munt en voor het eerst een hedendaagse opera regisseert. Jolly maakte naam in eigen land met zijn theatergezelschap La Piccola Familia. Hij acteerde en regisseerde onder meer Henry VI, een Shakespeare-tetralogie die als achttien uur durende marathon werd opgevoerd op het Festival d’Avignon. Met Eliogabalo bij de Opéra national de Paris maakte hij zijn operadebuut.

https://www.youtube.com/watch?v=tPt67i0mRvA

Munt-chef Alain Altinoglu leidt het Symfonieorkest en Dameskoor van de Munt in de voorstellingen. De rollen worden vertolkt door onder anderen Magdalena Kožená (Lady Macbeth), Georg Nigl (Macbeth) en Kristinn Sigmundsson (Ghost).

Macbeth Underworld gaat op 20 september in première in de Muntschouwburg in Brussel en is daar tot en met 5 oktober te zien. Zie voor meer informatie de website van de Munt.

Vorig artikel

Historisch schip herleeft in Musis Arnhem

Volgend artikel

Opera in de media: week 38 van 2019

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.