Binnenkort

Barokopera speelt alternatieve Figaro

Het jubilerende Barokopera Amsterdam voert in december en januari Le nozze di Figaro van Mozart op. Maar niet op de geijkte manier. Regisseur Sybrand van der Werf geeft een andere draai aan het verhaal en het meesterwerk is muzikaal teruggebracht tot kameroperaformaat.

Een ‘operajuweeltje in kameroperaformaat’ noemt Barokopera Amsterdam de productie. Het gezelschap begint met de Mozart-klassieker de viering van haar tienjarig jubileum – een seizoen waarin nog twee operaproducties zullen volgen.

Aan Le nozze di Figaro is een bijzondere draai gegeven. ,,Susanna, al jaren de echtgenote van Figaro, is weg. Als Figaro de redenen hiervoor probeert te doorgronden, zal hij terug moeten naar de verwikkelingen op de dolle dag van zijn bruiloft”, beschrijft het gezelschap. ,,Maar dat blijkt minder eenvoudig dan gedacht. Achteraf lijkt Figaro’s ingewikkelde plan niet alleen maar zijn eigen doelen gediend te hebben.”

Door de intriges, persoonsverwisselingen en verkleedpartijen van de opera in een ander licht te zetten, probeert regisseur Sybrand van der Werf een andere kant van het verhaal te laten zien. ,,Door de lichte muziek van Mozart schemert een andere laag heen, die voorbijgaat aan de komische opera en een kijkje geeft op de tragisch falende mens”, aldus de Barokopera.

Muzikaal is de opera bewerkt door artistiek leidster Frédérique Chauvet, die de voorstellingen eveneens zal leiden. Zij heeft Mozarts partituur teruggebracht tot een instrumentaal ensemble van zeven musici en een zangerscast van vijf personen.

In die cast zingen de sopranen Wendy Roobol en Caroline Cartens, de tenor Mattijs Hoogendijk, de bariton Willem de Vries en de bas Richard Keen.

Le nozze di Figaro gaat op 5 december in première in De Meervaart in Amsterdam. Daarna zijn er tot en met 20 januari nog negen voorstellingen in diverse theaters in het land.

Zie voor meer informatie de website van Barokopera Amsterdam.

Vorig artikel

Brueggergosman geeft stroef recital

Volgend artikel

Tenor Peter Hofmann overleden

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.