BuitenlandOperarecensie

Die Fledermaus en La traviata in De Munt

Twee opera’s die op het eerste gezicht helemaal niets met elkaar van doen hebben – Die Fledermaus en La traviata – vulden het afgelopen weekend het toneel van De Munt in Brussel. En zowaar, er werd een linkje gelegd tussen beide, succesvolle producties.

Scène uit La traviata (foto: Bernd Uhig).

“Het is allemaal de schuld van de champagne”, zingen ze aan het eind van Die Fledermaus, de onweerstaanbare operette van Johann Strauss. Daarna slikken ze een paar aspirientjes en alles lijkt opgelost. Daarvóór hebben ze een nacht vol verwikkelingen gehad, hebben ze zich voor iemand anders voorgedaan en zijn ze vreemdgegaan, hebben ze gefeest en gedanst. Eind goed al goed? Of misschien toch niet?

De champagne, die vloeit ook rijkelijk op de feesten in La traviata. Ook daar wordt uitgebreid gefuifd en ‘amuseert’ men zich. Maar hoe bitter is het einde. In La traviata kun je het zelfs met een emmer vol aspirientjes niet redden. Er valt simpelweg niets meer te redden.

Bestaat er dan een link tussen de twee zo onverenigbare opera’s? Nee, natuurlijk niet. Maar in Brussel werd er toch een kleine link gelegd. Het zette mij aan het denken en liet mij nieuwe aspecten van beide werken zien.

Het is de onvolprezen Guy Joosten, de regisseur van de semiscenische Fledermaus, die de link heeft gemaakt, door in zijn waanzinnig goede, leuke, geestelijke enscenering ook ‘symbolen’ uit de nieuwe productie van Traviata te verweven.

Die Fledermaus

De bühne was veranderd in een balzaal met kristallen kroonluchters, goud, glitter en feeëriek van licht. De feestvierders (het koor en de figuranten, gestoken in avondkleding) waren gezeten aan tafeltjes met champagne. Een duidelijke knipoog naar de beroemde ‘Mecenaatsdiners’ in De Munt.

Joosten liet het orkest op het podium plaatsnemen en liet de actie op het voortoneel plaatsvinden. Met een sofa, een kaptafel en een fauteuil creëerde hij een decor voor zowel de salon van de Eisensteins als het kamertje van Adele, het paleis van Orlofsky en de gevangenis.

De rol van de gevangenisbewaarder Frosch – hier neergezet als theaterwachter en oud-rekwisiteur – werd gespeeld door Georg Nigl. Hij leverde zeer vermakelijk commentaar op alles wat zich op de bühne afspeelde (de geheel nieuwe dialogen waren van de hand van de regisseur). Een steeds terugkerend klein meisje met een pot chocoladepasta in haar handjes geklemd – een verwijzing naar het met chocolade besmeurde gezicht van een jong meisje in La traviata – werd gesommeerd ‘morgen terug te komen’.

Scène uit Die Fledermaus (foto: BC / De Munt).

Ook het operawereldje van nu werd niet gespaard en Brussel met haar controversiële producties moest het eveneens ontgelden. “Dat was onder Mortier niet mogelijk geweest”, was één van de quotes.

Ondanks dat de voorstelling geplaagd werd door afzeggingen, werd er ontegenzeggelijk goed gezongen. De voor Thomas Johannes Mayer ingesprongen Dietrich Henschel liet zien dat hij ook over humor en danstalent beschikt en al prefereer ik een iets lyrischer Eisenstein, hij wist mij volledig te overtuigen.

Bernarda Bobro (Adele) verving Danielle de Niese met allure en de als ziek aangekondigde Ivan Ludlov was een goede Falke. Andrea Rost was een meer dan vurige Rosalinde en samen met de even vurige Alfred (Pavol Breslik) zorgden ze voor veel ‘liefdesvermaak’ (wat een legato heeft de jonge Slovaak!).

Twee zangers sprongen er echter voor mij uit: de jonge Belgische bariton Lionel Lothe (Frank) en Tania Kross (Orlofsky). Hoogzwanger, hooggehakt en vermomd als een soort Lady Gaga was zij helemaal in haar element.

Het orkest (dirigent Ádám Fischer) speelde aanvankelijk aarzelend, maar halverwege kwam de vaart er in en de Czardasz spetterde de zaal in. Maar ja, met twee Hongaren verwacht je niet anders…

La traviata

Voor aanvang van de matinee van La traviata kregen we een foldertje in de hand, waarin Peter de Caluwe, de intendant van de Munt, ons vertelde 100 procent achter zijn regisseur (Andrea Breth) te staan, ondanks alle commotie en zelfs scheldpartijen.

De productie heette scandaleus te zijn, maar wie Salome van Konwitschny in Amsterdam overleefd heeft (om nog maar te zwijgen over Calixto Bieito), die overleeft alles.

Scène uit La traviata (foto: Bernd Uhig).

Zelf vond ik de productie goed. Het klopte aardig met het verhaal en zeker met de muziek. De decors en kostuums onderstreepten de tegenstellingen tussen alle lagen van de bevolking en wat je zoal kan overkomen. Alleen de orgiescène miste voor mij alle logica. Hoe kan je verontwaardigd worden op een man die geld voor de voeten van zijn geliefde smijt als je even daarvoor met vrouwen (plus een jong meisje) alles gedaan hebt wat kan en absoluut niet kan?

Dankzij Carole Wilson (wat is de vrouw voortreffelijk) groeide Annina uit tot één van de hoofdrollen. Hoe zij veranderde van een irritante oude zuiplap tot een zeer menselijke vriendin, die in haar toewijding voor de zieke Violetta heel erg ver ging, was niet minder dan een prestatie.

Simona Šaturova (Violetta) werd ziek gemeld. De eerste akte zong ze dapper door, maar na de pauze moest zij vervangen worden. Ze acteerde de rol nog wel verder, maar het zingen moest ze aan haar Roemeense collega Ana-Camelia Stefanescu overlaten.

Sébastien Guèze zette een fantastische Alfredo neer. Een echte jonge hond, vol emoties en verlangen. De ook letterlijk mooie Fransman overtuigde niet alleen met zijn fantastisch acteertalent, maar ook met zijn zang. Zijn noten waren dan niet altijd even zuiver, maar hij beschikt over een aantrekkelijk timbre en een goede stemvoering.

Scott Hendricks (Germont) vond ik teleurstellend. Hij miste het legato van een echte Verdi-bariton, maar het moet gezegd worden dat hij ook niet geholpen werd door de dirigent. Ádám Fischer nam zeer rare, veelal te langzame tempi. Soms stond de muziek gewoon stil. Hij dirigeerde hoekig en toonde zich niet meer dan een bekwame kapelmeister. En vergis ik mij of hoorde ik een paar valse noten in ‘Un dì felice’?

Zie voor meer informatie de website van De Munt.

Vorig artikel

Nog enkele dagen: Opera van het Jaar 2012

Volgend artikel

Jong talent brengt Bohème in pocketversie

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski

2Reacties

 1. Loge
  28 december 2012 at 22:02

  Ik heb de live stream op Arte bekeken, was niet onder de indruk.
  Het is mij een raadsel waar al die ophef vandaan komt. Zoals Basia al stelt: na Konwitschny en Bieito kijk je niet zo gauw meer op van een beetje sex op het toneel. Het echte probleem zat voor mij in het effect van het gebodene. Ik kon er op geen enkele manier bij betrokken raken, bijna een steriele Traviata. Hopelijk werkt het in het theater beter, voor mijn computerscherm was het één lange gaap.

 2. kersten
  14 januari 2013 at 14:00

  Gezien Basia Jaworskis enthousiasme over de Alfredo van Sébastien
  Guèze en het feit dat hij op You Tube over een best wel acceptabele
  tenorstem blijkt te beschikken, vraag ik me af wat er aan de hand
  was tijdens de opname van deze Traviata: zijn stem bleek dermate in zijn keel te blijven steken dat ik tijdens de TV-uitzending onlangs al gauw na zijn opkomst heb afgehaakt.