Buitenland

Hermus vertrekt volgend jaar uit Dessau

Antony Hermus neemt na seizoen 2014/2015 afscheid als muzikaal directeur van het Anhaltisches Theater Dessau en chefdirigent van de Anhaltische Philharmonie. De Nederlandse dirigent heeft besloten zijn contract niet te verlengen. Dat maakte het theater maandag bekend.

Antony Hermus (foto: Claudia Heysel).
Antony Hermus (foto: Claudia Heysel).

In de zomer van 2015 zet Antony Hermus een punt achter een periode van zes seizoenen als Generalmusikdirektor van het Anhaltisches Theater Dessau en chef-dirigent van de Anhaltische Philharmonie. “Mijn besluit heeft persoonlijke redenen. Het heeft niks met het huis te maken, want dat is gewoon fantastisch”, zegt Hermus in een reactie aan Place de l’Opera.

Komend seizoen sluit Hermus een productie van Wagners Ring des Nibelungen af met premières van Das Rheingold en Die Walküre en in mei en juni 2015 twee uitvoeringen van de volledige cyclus. Een mooie hoogtepunt om op te stoppen, vindt hij. “Het is ook beter dat de mensen zeggen: ‘jammer dat je weggaat’, dan dat ze denken: ‘wanneer gaat die eindelijk weg?’ Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Nu is de tijd van gaan gekomen.”

Hermus kijkt met veel voldoening terug op zijn jaren bij het Duitse theater. “We hebben veel bereikt. We hebben de grote Wagners gedaan, de Chovansjtsjina’s en de Turandots… Het concertbezoek is in 5 jaar tijd met 40 procent gestegen en het orkest is veranderd van een oud DDR-orkest in een modern en vooral zeer flexibel orkest. We kunnen nu alle stijlrichtingen spelen met een eigen klank. Daar hebben we de afgelopen jaren hard aan gewerkt.”

Na zijn afscheid in 2015 verhuist Hermus terug naar Nederland, waar hij vanaf seizoen 2015/2016 onder meer meermaals te zien zal zijn bij het Residentie Orkest, het Noord Nederlands Orkest en het Nederlands Symfonieorkest. In het buitenland heeft hij optredens bij onder meer de Komische Oper Berlin, de Bamberger Symphoniker, de operahuizen van Bordeaux en Rouen, het Orchestre de la Suisse Romande, de Philharmonia London en de BBC in de planning staan. “Ik maak graag muziek en verheug me over zo veel prachtige aanbiedingen!”

Zie voor meer informatie over de resterende producties die Hermus in Dessau zal dirigeren www.anhaltisches-theater.de of www.antonyhermus.com.

Vorig artikel

Stichting Haagse Passie houdt operaquiz

Volgend artikel

Hampson viert Strauss-jaar met Notturno

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.