AchtergrondBuitenland

Cité de l’Opera: Fabio, Nina en Juan Diego

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter, Facebook en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Vandaag aflevering 33.

Ring in Noord
Op 23 april begint Opera North, het operahuis dat het noorden van Groot-Brittannië bedient, aan een groot Ring des Nibelungen-project. Vanaf eind april tot 10 juli worden de vier delen op verschillende locaties opgevoerd. Op het affiche niet de bekende Wagner-zangers die in de grote huizen te horen zijn, maar wel Ceri Williams, die grote indruk maakte als Erda in de Ring van de Nederlandse Reisopera. Voor deel één, Das Rheingold, maakte Opera North een handige toelichting.

Iris in Beieren
Op Duitslandnieuws staat een mooi verhaal met goede berichten van Iris van Wijnen, die momenteel deel uitmaakt van de operastudio van de Bayerische Staatsoper.

Iedereen enthousiast
Er viel op de sociale media geen wanklank te horen over de recente Live in HD-uitvoering vanuit de Metropolitan Opera in New York: Donizetti’s Roberto Devereux met Sondra Radvanovsky en Elīna Garanča. Over twee weken volgt de seizoenssluiter Elektra met Nina Stemme. Hier de trailer:

Nina Stemme zingt Elektra, volgens het Franse Forum Opéra een ‘production uppercut’, die werd ontwikkeld in Aix-en-Provence.

Trebs in de Big Apple
Anna Netrebko in een roze top en een krankzinnig tasje: het is nu echt lente.

De beperkingen van online klassiek
Anastasia Tsioulcas ontdekte dat er een opname bestaat van Le nozze di Figaro waarop Lorenzo da Ponte zelf zingt. De hele opera duurt maar 4 minuten en 17 seconden. Dacht ze. Ze werd op een dwaalspoor gebracht door de informatie van de online streamingdienst. Voor haar artikel van vorig jaar spoorde ze de beperkingen op van metadata over klassiek bij onder meer Spotify.

Dirigent met hobby
Dirigent Fabio Luisi – nog altijd eerste dirigent bij de Metropolitan Opera in New York, maar inmiddels geschrapt van het lijstje van mogelijke opvolgers van terugtredend muziekdirecteur James Levine – heeft een opmerkelijke hobby. Hij wilde er onlangs net iets over vertellen in zijn Live in HD-interview toen het onverbiddelijke ‘maestro to the pit’ klonk. In dit artikel kreeg hij echter alle ruimte.

Thomas och Nicolas har en oöverträffad talang
Het is een vaak gememoreerd feit dat Nederlanders, afkomstig uit een klein land, een meer dan gemiddeld talent voor andere talen hebben. Maar dit gaat wel ver.

Some girls have all the luck
Sasha is actief in de operawereld in Boston, maar was afgelopen weekend even over naar New York. Ze zag er Roberto Devereux.

Vermoedelijk verborg ze zich na afloop in de toiletten, want drie uur later zat ze alwéér in de zaal.

OMG: Tilda!
Een paar dagen voor de première van Roméo et Juliette spraken we tenor Benjamin Bernheim, die met deze productie debuteerde bij De Nationale Opera. We gaven de zanger uiteraard netjes een hand en nu zijn we met terugwerkende kracht ‘one handshake away’ van filmfenomeen Tilda Swinton.

Thomas op cd
Bariton Thomas Hampson maakte afgelopen week indruk in ons land met zijn twee optredens met Amsterdam Sinfonietta. Hij bleef nog even in Utrecht voor de cd-opname van het programma.

Polo Ralph Lauren
Een blik op de kleding van een zanger door de ogen van een ‘lesbian romantic’. Als u zelf een typische ‘tux person’ bent, neemt u wellicht aanstoot aan dit beeld, maar zo zag het muziekgedeelte eruit bij de seizoenspresentatie van Opera Vlaanderen in Antwerpen.

Garanča spreekt
Een recent interview met mezzosopraan Elīna Garanča, die vocaal veel te danken heeft aan ‘onze’ Margreet Honig en op lastige momenten de opnames van haar coachingssessies afspeelt.

Maarten druk
Countertenor Maarten Engeltjes had een druk weekend met heel veel promotie en daarna optredens in onder meer het Concertgebouw. Wat doet men dan na afloop? Dan maakt men een selfie.

Juan Diego in Londen
Komende zomer staat Londen weer in het teken van de BBC Proms. Thema is dit jaar Latijns-Amerika en mede daarom is de grote ster van de Last Night of the Proms afkomstig uit dat werelddeel: tenor Juan Diego Flórez. Op 10 september staat hij in de Royal Albert Hall. Zijn beroemde serie van negen hoge C’s in de tenoraria uit La fille du régiment staat geprogrammeerd net vóór de Pomp and Circumstance March van Elgar.

Vorig artikel

Opera Vlaanderen brengt bizarre Kandaules

Volgend artikel

Wernickes Elektra: een Gesamtkunstwerk

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.