Home » CD-recensies, Featured

Opera Rara zet Donizetti’s Linda op cd

12 juli 2011 9 reacties

Linda di Chamounix behoort niet tot de bekendste werken van Gaetano Donizetti. Opera Rara heeft een nieuwe opname van het werk uitgebracht, die dankzij de voortreffelijke cast zeer aan te bevelen is.

Linda di Chamounix is één van de laatste opera’s van Donizetti. Een doorsnee operaganger kent er waarschijnlijk maar één aria uit: ‘O luce di quest’anima’, een zeer virtuoos trapezewerk, waarmee menig coloratuursopraan stemmencompetities onveilig maakt.

Merkwaardig genoeg werd de aria pas na de première aan de opera toegevoegd, speciaal voor Eugenia Tadolini, de tweede vertolkster van de titelrol. Van haar wordt verteld dat haar lyrische coloratuursopraan zeer expressief was en over veel kleuren beschikte.

Daar moest ik, luisterend naar Eglise Gutiérrez, aan denken. Zo moest Tadolini waarschijnlijk geklonken hebben. Zeer virtuoos, maar ook met zeer veel gevoel voor drama zingt Gutiérrez de gekwelde titelheldin die zeer spectaculair haar verstand verliest en het niet minder spectaculair hervindt.

Stephen Costello (onthoud de naam!) is een nieuwkomer aan de ‘lyrische-tenoren-horizon’. Zijn timbre is zeer prettig en zijn hoogte soepel en aangenaam. In zijn rol van de schilder Carlo, die eigenlijk De Sirval heet en een burggraaf is (daar word je inderdaad gek van) is hij bijzonder overtuigend.

Marianna Pizzolato beschikt over een mooi, rond, licht en een zeer wendbaar mezzo. Meer een sopraan eigenlijk, maar dan iets donkerder getimbreerd. Het is ook buitengewoon aangenaam naar haar te luisteren, waardoor ze zowat een perfecte cast is voor Pierotto, Linda’s vriend en vertrouweling.

Zowel Ludovic Tézier (vader van Linda) als Bálint Szabó (de prefect) zijn aan elkaar gewaagd en de oudgediende Alessandro Corbelli weet perfect raad met de buffa-rol van markies Di Boisfleury. Zeer, zeer aanbevolen!

door

Linda di Chamounix
Gaetano Donizetti

Uitgevoerd door: Orchestra of the Royal Opera House onder leiding van Sir Mark Elder.
Solisten: Eglise Gutiérrez, Ludovic Tézier, Elizabeth Sikora, Alessandro Corbello, Stephen Costello, Bálint Szabó, Marianna Pizzolato, e.a.
Uitgever: Opera Rara (ORC 43)

9 reacties »

 • Steven SURDÈL zei:

  Voor Ludovic Tézier ben ik altijd te vinden. Maar wie wel eens die indrukwekkende voorraad Opera Rara heeft gezien in de winkel van de Muntopera van Brussel, weet dat het niet bepaald een goedkoop label is – maar wel terecht voor de geleverde kwaliteit. En op Opera d’Oro is toch ook een mooie opname te koop, met Margherita Rinaldi in de hoofdrol (uit 1973, dacht ik).

 • Basia Jaworski zei:

  Nog goedkoper dan Opera d’Oro – en van veel betere geluids (en niet ALLEEN!)kwalliteit is de opname op Arts (47151-2), met Mariella Devia, Luca Canonici, Sonia Ganassi, Petteri Salomaa en Alfonso Antoniozzi. Het is opgennomen in 1992 in …… Enschede met het koor en orkest van de Nederlandse Reisoera (ja zeker!) onder leiding van Gabriele Bellini.

  Meer over Opera Rara:

  http://www.operamagazine.nl/achtergrond/2758/gefascineerd-door-onbekende-opera%E2%80%99s/

 • Steven SURDÈL zei:

  Devia en Ganassi: wéér twee moderne zangeressen waar deze ‘aartsconservatieveling’ graag voor klapt – net als voor de Nederlandse Reisopera, hoor. Mijn dank voor tip!

 • chris horsmeier zei:

  jazeker beslist de moeite waard schitterend zoals Maria Devia zingt.
  Het is onbegrijpelijk dat zij hier in Nederland zo onbekend is,
  ze is nu dik in de 60mzingt nog de sterren van de hemel.
  Luister en kijk eens naar de dvd van Maria Stuarda.
  En haar Sonnambulea en Traviata,je bent verloren,prachtig (cd s )
  nog mooier dan Caballe maar persoonlijk.
  Geef meer aan dacht aan deze vrouw er is zoveel van haar ,maar hierbijna niets te verkrijgen ,heb al geprobeerd via Bergmann in Arnhem de beste cd winkel van NEDERLAND,maar ook daar lukt het niet.
  Die er iets aan,KOM OP ALLEMAAL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Steven SURDÈL zei:

  Op de Spaanse site http://www.operaclass.com staat een mooie discografie van Mariella Devia, compleet met wat er op door haar op DVD is vastgelegd.

  Of het allemaal nog te koop is weet ik niet. Helaas weet ik verder uit ervaring dat de aangegeven jaren en labels op deze toch verdienstelijke Spaanse site een enkele maal niet kloppen. Maar in zo’n geval kan men altijd uitwijken naar ‘operadis’ onder Google.

 • chris horsmeier zei:

  Dank je wel Steven.
  Alleen de meeste die erop staan heb ik al; ,maar goed toch nog een paar niet.|Haa recitals opnames staan er niet bij.,maar daar is een andere site voor,heb ik al geprobeerd diverse van te bestellen maar lukt niet,zal toch een s naar Spanje moeten denk ik.
  Bedankt Chris.

 • Freek van der Heide zei:

  De opnamen van Opera Rara zijn inderdaad wat kostbaar (de cd’s zijn in de regel zo’n €22,- per stuk – bijna voor-Eurose prijzen, toen een cd nog vijftig gulden kostte), maar ik ben nog nooit teleurgesteld! Een tip: de Engelse internetwinkel Presto Classical heeft een ENORME zomeraanbieding waarin vele, ja zeer vele oponamen van allerhande labels (zeer) aantrekkelijk geprijsd zijn. Ook de opnamen van Opera Rara heeft deze winkel in de aanbieding. Ik kan jullie deze winkel warm aanbevelen. Kijk op http://www.prestoclassical.co.uk en kijk in het menu ‘special offers’. De actie loopt tot 24 augustus. Ik ga mijn slag slaan (en laat ik nu zaterdag jarig zijn…!)

 • Philip Knijff zei:

  Liefhebbers van Linda di Chamounix opgelet: in december 2011 en januari 2012 programmeert het Liceu in Barcelona een nieuwe productie van deze opera:
  http://www.operareis-op-maat.nl/spanje-barcelona-madrid-valencia/

 • Steven SURDÈL zei:

  (aan Freek van der Heide)

  Als er inderdaad Opera Rara CD’s voor 22,- euro te koop zijn, mag dat zonder meer een buitenkans heten. Want wat ik in Brussel (en ook bij sommige winkels in Amsterdam) zag, betreft doorgaans het twee- of drievoudige.
  Bij Presto classical koop ik al een paar jaar, net als bij het Australische http://www.mainlyopera.com, waar de prijzen voor ‘Europa’ vaak ver beneden die in Europa zelf liggen. Zeer aan te bevelen voor de heruitgaven van de uitstekende historische Marston-CD’s.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.