CD-recensiesFeatured

Onvergetelijke Comte Ory op dvd uitgebracht

Rossini’s Le Comte Ory was een jaar geleden in de bioscopen te zien, maar staat me nog steeds helder voor de geest. In zeer positieve zin. Goed nieuws dus dat de productie van de Metropolitan Opera nu op dvd is uitgebracht. Een collector’s item voor ieder die van Rossini en fabuleuze zang houdt.

Met de productie van Bartlett Sher zette de Metropolitan Opera in maart vorig jaar voor het eerst in zijn geschiedenis Rossini’s laatste komedie Le Comte Ory op het toneel. Gezien het grappige onzinverhaal en zeker gezien de wervelende muziek een nogal late huispremière. Maar met drie topsterren in de hoofdrollen en een dijk van een cast voor de bijrollen maakte het New Yorkse operahuis veel goed.

Regisseur Sher kiest voor een theater-in-theatervorm (een geestig decor van Michael Yeargan). Weinig origineel, maar in dit geval wel zeer bruikbaar om de middeleeuwse entourage van het verhaal op een frisse en tegelijk getrouwe manier neer te zetten. Juist in z’n eenvoud en ‘onechtheid’ is het zeer geslaagd en zorgt het, samen met de groteske kostuums van Catherine Zuber, voor een sympathieke, luchtige en kleurrijke voorstelling.

Het affiche staat boordevol grote namen, die hun status meer dan waarmaken. Stéphane Degout en Michele Pertusi – die de afgelopen seizoenen hoofdrollen zongen in Amsterdam – sieren de bijrollen van Raimbaud en Le Gouverneur met leuk spel en feilloze zang.

Theatraal is Joyce DiDonato voor mij de ster van de voorstelling. Haar ‘jongensachtige’ spel als de page Isolier is van grote klasse. En met haar sublieme zang bevestigt ze de aanhoudende roem die de afgelopen jaren over haar geuit wordt.

Juan Diego Flórez (Ory) vind ik soms wat clichématig in zijn spel, al is zijn timing wel haarfijn afgestemd op de muziek. Bovendien is de tenor – zoals altijd – goed voor veel vocaal spektakel. Het is soms op het machinale af hoe perfect hij zijn coloraturen en hoge noten raakt.

Diana Damrau (Adèle) staat in dat opzicht nog hoger op mijn lijstje van belcanto-virtuozen, want de Duitse sopraan kan niet alleen weergaloos stunten met haar stem, maar geeft haar zinnen ook volop betekenis. Zelfs waar haar uitspraak het even laat afweten, is ze door haar expressie woord voor woord te volgen. Een miraculeuze zangeres.

De orkestrale muziek van Rossini is ondertussen een groot genot om naar te luisteren. Zeker onder leiding van specialist Maurizio Benini. Met hem op de bok en een toporkest in de bak sprankelt het de hele avond noten.

Er bestaat zoiets als feelgoodfilms. Een term die uitstekend toepasbaar is op deze dvd. Het maffe verhaal, de bonte regie, de heerlijke partituur en de enthousiaste, stralende cast laten de zon even schijnen.

Van harte aanbevolen! Ook als je net als ik de voorstelling nog helder voor ogen hebt.

Vorig artikel

Rappe Rosina blinkt uit in matige Barbier

Volgend artikel

Henny Diemer: 'Lesgeven is ingewikkeld'

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

2Reacties

  1. Fred bonthuis
    11 september 2012 at 18:35

    Waar en wanneer kan ik deze dvd kopen? En wat kost deze dan?

  2. Han Vis
    12 september 2012 at 08:17

    Deze dvd is gewoon te koop bij Bol.com en Free record shop. Kost ongeveer € 22,00.