AchtergrondFeaturedReisverhalen

Feest in het Puccini-walhalla

Al sluiten de operahuizen bij het ontluiken van de zomer hun deuren, het gezang verstompt niet. In tal van steden in de wereld kan men zich laven aan grootse operafestivals. Als handreiking een serie met diverse operafestijnen in Europa. In deel vijf het 55e Puccini Festival.

Puccini bij het Lago di Massociuccoli, vlakbij zijn woning in Torre del Lago (foto: Simonetta Puccini).
Puccini bij het Lago di Massociuccoli, vlakbij zijn woning in Torre del Lago (foto: Simonetta Puccini).

Als je de website van het Puccini Festival opent, word je overdonderd door een tenor die luidkeels Nessun Dorma uit Turandot zingt. Het moge duidelijk zijn: hier betreed je het domein van de componist die na Verdi de Italiaanse opera beheerste en na zijn dood beroemd werd bij miljoenen mensen vanwege zijn populaire (en gepopulariseerde) aria’s.

Het festival speelt zich jaarlijks ook letterlijk af in het domein van Puccini: Torre del Lago. Jaarlijks komen in dat stadje nabij Lucca en Pisa zo’n 40.000 bezoekers om in een openluchttheater te genieten van Puccini’s muziek. Het plaatsje is zelfs hernoemd vanwege haar bekende inwoner; het heet nu Torre del Lago Puccini.

Het theater ligt slechts een paar passen verwijderd van de Villa Mausoleum – het huis waar Puccini leefde en werkte. In een kleine kapel van dat huis bevindt zich ook zijn stoffelijk overschot.

Puccini verhuisde naar Torre del Lago omdat hij, eind negentiende eeuw, op zoek was naar een rustige, pittoreske plek om te kunnen werken. De componist viel direct voor het Lago di Massaciuccoli en kreeg ook een warm ontvangst van de bewoners. Er stond zelfs een ontvangstcomité voor hem klaar toen hij in 1891 op 33-jarige leeftijd arriveerde.

Eerst woonde hij ‘op kamers’, maar na de successen van Manon Lescaut en La Bohème had Puccini genoeg geld binnengesleept om zijn droomhuis te kopen: een oude toren waar het dorp naar vernoemd was en die hij compleet herbouwde. Het huis lag vlakbij het meer, zodat hij gemakkelijk zijn tweede grote passie kon uitoefenen: vissen op het meer.

Puccini leefde ongeveer 30 jaar in Torre del Lago en componeerde er kaskrakers als Tosca, Madama Butterfly, La Fanciulla del West, La Rondine en Il Trittico. Hij overleed in 1924, inmiddels verkast naar een nieuwe villa in Viareggio.

Dit jaar

Voor Puccini-gekke toeristen, die tevens houden van de Italiaanse natuur, is een uitstapje naar het Puccini Festival aan te raden. Zo is veel huisraad van de Italiaan bewaard gebleven en nog steeds te bezichtigen in zijn villa. De piano’s waar hij op componeerde, prijzen die hij won met zijn opera’s, schilderijen van zijn vriend Ferruccio Pagni en andere dingen.

Dit jaar staan er vanaf 10 juli tot en met 22 augustus vier van Puccini’s opera’s op het programma. Het gaat om La Bohème, Tosca, Turandot en Manon Lescaut.

Maurizio Scaparro neemt de regie van twee producties voor zijn rekening. Het speciale orkest en koor van het festival spelen alle voorstellingen. Helaas zijn de casts van de producties niet bekend, of in elk geval nog niet gepubliceerd op de website van het festival.

Op 23 augustus is er ter afsluiting een galaconcert met sopraan Angela Gheorghiu, dirigent Alberto Veronesi en het orkest van de Deutsche Oper Berlin. Verder zijn er twee balletproducties: Giselle en het Zwanenmeer. Beide van het Moskouse ballet.

Meer informatie is te vinden op www.puccinifestival.it. Daar staat onder meer ook een uniek geluidsfragment van de componist uit New York op.

Vorig artikel

Trailer van ‘erotische’ Carmen

Volgend artikel

Mariinsky gaat vechten voor jeugd

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. Christiaan de Roo
    22 februari 2011 at 20:44

    ‘het gezang verstompt niet’. Ik zou dat toch maar even veranderen in ‘verstomt’.