Buitenlands nieuwsNieuws

Mariinsky gaat vechten voor jeugd

Het bekende Mariinsky Theater uit St. Petersburg gaat onder leiding van Valery Gergiev zich flink inzetten om jongeren het theater in te krijgen. Gergiev kwam op het idee in Londen en legt de lat hoog. „We willen deze mensen veranderen in toegewijde theatergangers.”

Valery Gergiev is zowel artistiek directeur in Moskou als chefdirigent van het London Symphony Orchestra. In Londen zag hij hoe tien orkesten elkaar beconcurreerden met enorme investeringen in het winnen van nieuwe luisteraars.

Dat bracht hem op het idee om zich in Moskou te gaan inzetten om jonger publiek naar het theater te lokken. „Niemand gaf me opdracht om iets als dit te beginnen”, vertelt hij in de St. Petersburg Times, die het nieuws meldt.

„Maar denkend aan de toekomst moeten we ons gewoon richten op het aantrekken van jonger publiek – de mensen die misschien nog nooit ballet of opera hebben gezien”, vervolgt hij. „Het is onze voornaamste doelstelling om deze mensen te veranderen in toegewijde theatergangers, die groeien in liefde en waardering voor opera, ballet en klassieke muziek. We zijn letterlijk klaar om voor elke nieuwe toeschouwer te vechten.”

De strijdlust van Gergiev krijgt op vele manieren uiting. Zo gaat het Mariinsky Theater goedkope tickets verspreiden via universiteiten. Ook komen er speciale laaggeprijsde seizoenstickets voor jongeren, kinderen en families. Met zo’n ticket kunnen zes tot zeven concerten en voorstellingen bezocht worden.

In het nieuwe seizoen moeten de plannen van Gergiev in gang worden gezet. Volgens de St. Petersburg Times is het Mariinsky daarmee het eerste theater in Rusland dat zo actief een programma met sociaal karakter begint.

Vorig artikel

Feest in het Puccini-walhalla

Volgend artikel

Herstel Villazón gaat langer duren

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.