BuitenlandFeaturedOperarecensie

Brownlee en Zedda sprankelen in Barbier

Het Grand Théâtre de Genève zet het seizoen 2012/2013 in met een herneming van Rossini’s Il barbiere di Siviglia, in een productie die voor het eerst te zien was in 2010. Onder andere Lawrence Brownlee en Alberto Zedda maken er een opgetogen gebeuren van.

Lawrence Brownlee (foto: Ken Howard).

Damiano Michieletto zoekt geen eigenzinnige interpretatie, maar zorgt voor een vrolijke en zorgeloze, tekstgetrouwe enscenering. Hij laat het verhaal spelen in Sevilla, zo’n 30 jaar geleden. Het eerste tafereel speelt zich af op straat. Op de achtergrond zien we een appartementenblok met schotelantennes tegen de gevel en was die op de balkons te drogen hangt. Onder één van de balkons zingt Almaviva voor Rosina. Als hij Figaro hoort naderen, verstopt hij zich in zijn – fout geparkeerde – auto.

Al vrij snel blijkt het appartementenblok op een draaiplateau te staan. Als het draait, zien we het appartement van dokter Bartolo van binnen: de salon, de slaapkamer van Rosina, enzovoort. De hele voorstelling lang wisselen binnen- en buitentaferelen elkaar vlot af en aan het eind rijden Almaviva en Rosina weg op een motorfiets, die echt blijkt te kunnen rijden.

Lawrence Brownlee zorgde als Almaviva voor speel- en vooral zangplezier en hield aan het eind nog kracht en adem over om in ‘Cessa non piu resistere’ uitbundig met warme en soepele stem zijn geluk te bezingen.

Voor de rol van Rosina deed Genève een beroep op de Spaanse mezzo Silvia Tro Santafé. Een kattige Spaanse furie die vast van plan was ‘cento trappole’ te spannen voor al wie haar plannen dwarsboomde.

Roberto Scandiuzzi zong een voortreffelijke Don Basilio. Aan het eind van zijn lasteraria dwarrelden roddelkranten uit de lucht naar beneden. De Griekse bariton Tassis Christoyannis zong Figaro, maar miste een beetje souplesse.

Veteraan Alberto Rinaldi deed zijn best in de partij van dokter Bartolo, maar hij is stilaan hoorbaar aan zijn pensioen toe.

Dat geldt niet voor dirigent Alberto Zedda: 84 jaar is hij inmiddels, maar immer glimlachend laat hij het Orchestre de la Suisse Romande sprankelen. Vrolijk kom je buiten!

Vorig artikel

Stotijn opent Serie Grote Zangers

Volgend artikel

Truze Lodder ontvangt onderscheiding

De auteur

Peter Vandamme

Peter Vandamme