AchtergrondFeatured

Het IVC-verslag 2012: de halve finales

Tot en met zondag 30 september dingen vele zangers van over de hele wereld naar de hoofdprijs van het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch. Place de l’Opera is op diverse dagen van het vooraanstaande concours aanwezig. In deel twee van een verslag de halve finale. Negentien boeiende optredens.

De finalisten (Peter Gijsbertsen staat niet op de foto) (foto: Jan van de Ven).

Soms gebeuren er dingen waar je niet op gerekend hebt. Het was de bedoeling dat ik u verslag zou doen van de halve finales van het IVC in Den Bosch. Maar het lot kent zo zijn eigen wetten en zo kon het gebeuren dat uw nederige verslaggeefster, samen met drie collega’s, plaatsnam in de persjury.

U begrijpt wel dat de nieuwe functie ook veel beperkingen met zich meebrengt: zo kan ik u niet de namen van mijn favorieten noemen. Zeker nu nog niet.

Niettemin: ik heb negentien prachtige en minder prachtige zangers gehoord. Een paar potentiële winnaars, een paar zangers met heel erg veel potentie en belofte voor later, een paar zeer charmante versierders, een paar deelnemers die duidelijk last hadden van de gierende zenuwen en een paar zangers die er verstandiger aan hadden gedaan ander repertoire te kiezen.

Ik heb negentien keer het verplichte lied, ‘Et fit lux’ van Jeppe Moulijn, gehoord. Na negentien keer weet je het wel, zou je zeggen, maar toch was het verbazingwekkend hoe anders het telkens klonk.

Het viel mij ook op dat veel zangers het buiten de platgetreden paden hebben gezocht en voor minder bekend repertoire hebben gekozen. Aria’s van Britten, Stravinsky en Glinka bijvoorbeeld. En liederen van Godard, Ibert en Howells.

De Internationale Jury heeft inmiddels zijn keuze gemaakt. Onder de tien finalisten zijn twee Nederlanders: de 24-jarige mezzosopraan Maria Fiselier en de 29-jarige tenor Peter Gijsbertsen. Beiden kwamen uit in de categorie ‘Lied & Oratorium’.

De volledige lijst van alle finalisten en meer informatie over het concours vindt u op de website van het Internationaal Vocalisten Concours.

Na zondag, als de prijzen zijn verdeeld en ook de persjury zijn laureaat heeft benoemd, ga ik u wat meer over mijn voorkeuren (en van het waarom) vertellen. Heeft u van mij tegoed!

Vorig artikel

Salone dell'Opera viert lustrum

Volgend artikel

Glucks Clelia aan de vergetelheid ontrukt

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski

2Reacties

  1. tomson
    26 september 2012 at 14:23

    geen operatic tenor in de finale?!?! raar niet?

  2. buisman
    27 september 2012 at 09:21

    Dank, Basia Jaworski, voor dit alweer zo prettig geschreven stukje. Ik kijk uit naar het volgende!