AchtergrondFeatured

Reisopera wint Schaunard Award 2014

De Nederlandse Reisopera heeft de Schaunard Award 2014 gewonnen. Van de zeven genomineerden ontving het Enschedese gezelschap de afgelopen tien dagen de meeste stemmen van de lezers van Place de l’Opera. OPERA2DAY eindigde als runner-up.

Dale Duesing in Sweeney Todd, één van de productie die de Nederlandse Reisopera dit jaar bracht (foto: Marco Borggreve).
Dale Duesing in Sweeney Todd, één van de producties die de Nederlandse Reisopera dit jaar bracht (foto: Marco Borggreve).

Place de l’Opera reikt dit jaar voor de tweede keer de Schaunard Award uit, een prijs voor een persoon, gezelschap of organisatie die een onderscheidende bijdrage heeft geleverd aan de wereld van opera en muziektheater.

Elf operakenners nomineerden op 20 december zeven kandidaten voor de prijs. Honderden lezers brachten vervolgens hun stem uit op hun favoriet. De Nederlandse Reisopera oogstte het grootste aantal stemmen (een derde van het totaal) en wint daarmee de Schaunard Award 2014, nadat het vorig jaar al de titel Opera van het Jaar 2013 in de wacht sleepte met de productie van Tristan und Isolde.

“Fantastisch!” reageert Nicolas Mansfield, intendant van de Reisopera. “Ik ben hartstikke trots dat we twee jaar op rij een prijs hebben gewonnen. Deze prijs gaat naar alle medewerkers – vast en freelance – die zo vreselijk hard werken om onze kunstvorm over het voetlicht te brengen.”

De Reisopera werd genomineerd omdat het gezelschap dit jaar zijn hoge niveau wist vast te houden met afwisselende producties als The Fairy Queen, The News en Sweeney Todd. De producties wisten daarbij ook publiek te trekken dat doorgaans niet met opera in aanraking komt.

“Bij de tournee van Sweeney Todd zag ik bijvoorbeeld door het hele land heen bezoekers van een jongere leeftijd; tieners en ook kinderen. Dat geeft een goed gevoel”, zegt Mansfield. “Het vraagt wel lef om dit soort stukken te programmeren, want het is out of the box, maar het grootste risico dat je kunt nemen is geen risico.”

Mansfield wil in het nieuwe jaar die avontuurlijke weg blijven bewandelen. “Er wordt redelijk veel druk op mij gelegd om conservatief te programmeren en ik begrijp wel dat we producties moeten maken waar mensen graag naartoe komen. Toch blijf ik eraan vasthouden dat het een belangrijk deel van ons werk is om dingen te brengen waarvan mensen van tevoren niet weten dat ze er behoefte aan hebben. Je moet blijven verrassen.”

Een goede tweede in de verkiezing van de Schaunard Award was het Haagse gezelschap OPERA2DAY, dat bijna een kwart van de stemmen kreeg. OPERA2DAY kreeg veel lof voor zijn producties van Médée en La troupe d’Orphée. Die laatste productie won vandaag de titel Opera van het Jaar 2014.

De overige vijf genomineerden waren: Annett Andriesen en het Internationaal Vocalisten Concours, regisseur Floris Visser, sopraan Lenneke Ruiten, regisseur Lotte de Beer en presentator Hein van Eekert. Ook zij ontvingen tientallen stemmen, waarbij iedere stem onderstreepte dat ook zij het operaleven in 2014 rijker, muzikaler en spannender hebben gemaakt.

De Reisopera zal op een later moment de Schaunard Award in ontvangst nemen.

Vorig artikel

Duistere Don Giovanni verdeelt Brussel

Volgend artikel

Opera van het jaar 2014: La troupe d’Orphée

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. Nicolas Mansfield
    30 december 2014 at 13:12

    Een grote dank aan iedereen die op ons gestemd heeft en iedereen die meegewerkt heeft. En niet te vergeten, alle bezoekers! En ook aan alle genomineerden die met hart en ziel hard werken om opera een belangrijke plek te geven in Nederland. Zonder opera, geen volwaardige culturele landschap. Opera is onmisbaar!