AchtergrondFeaturedOperacast

Podcast: Met de voorstellingsleider mee

Bij de opvoering van een opera zit de voorstellingsleider letterlijk verborgen in de coulissen, onzichtbaar voor het publiek. Toch begint de avond alleen als hij of zij het signaal ‘aanvang’ geeft. We mochten een hele dag volgen hoe Pieter Heebink de voorstelling van Rigoletto bij Opera Zuid leidde.

Pieter Heebink - Podcast voorstellingsleider
Pieter Heebink in actie. (© Place de l’Opera)

Voordat de repetities van een nieuwe productie beginnen, heeft Pieter Heebink zich de tekst en de muziek al eigengemaakt. Tijdens het maakproces zit hij vervolgens naast de regisseur en vertaalt de keuzes en afspraken van de regie in een compleet draaiboek. Als de voorstelling tijdens de tournee een theater aandoet, bepaalt hij wanneer het doek opengaat, geeft hij de lichtstanden aan en attendeert hij de solisten op hun opkomst.

Pieter Heebink (1991) studeerde Productie Podiumkunsten aan de Theaterschool in Amsterdam. Zijn vakgebied is voorstellingsleiding en stagemanagement. Hij deed stages bij Stage Entertainment (Hij gelooft in mij), de Dutch National Opera Academy (Così van tutte) en Het Nationale Ballet (Dutch Doubles). Sinds zijn afstuderen is Pieter freelance voorstellingsleider en stagemanager voor musical, ballet, opera en evenementen. Zie ook pieterheebink.nl.

U kunt de podcast hieronder beluisteren of u via iTunes abonneren. Voor het Androidplatform is Podcast Addict een veelgebruikte app voor smartphone of tablet. Als u daarin via de zoekfunctie Place de l’Opera intypt, komt u vanzelf bij onze podcasts.

Vorig artikel

Mirella Hagen opent het meisjeshart

Volgend artikel

Opera in de media: week 5

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

3Reacties

 1. Danny
  29 januari 2016 at 18:31

  Leuk hoor, zo’n kijkje tussen de coulissen!

 2. Jacqueline Heebink
  2 februari 2016 at 13:37

  Mooi verhaal Pieter!!
  Groeten van een trotse moeder.

 3. kersten
  2 februari 2016 at 21:15

  Heel interessante podcast, nu een `kijkje` achter de coulissen
  dat voor de operaliefhebber heel wat interessanter is (mijn mening)dan menig echt kijkje met als hoogtepunt, lijkt het vaak, die eeuwige pruikenmakerij. (Van mij hoeven die pruiken overigens niet zo nodig van echt haar te zijn.)