Home » Achtergrond, Featured, Operacast

Podcast: Met de voorstellingsleider mee

29 januari 2016 3 reacties

door

Bij de opvoering van een opera zit de voorstellingsleider letterlijk verborgen in de coulissen, onzichtbaar voor het publiek. Toch begint de avond alleen als hij of zij het signaal ‘aanvang’ geeft. We mochten een hele dag volgen hoe Pieter Heebink de voorstelling van Rigoletto bij Opera Zuid leidde.

Pieter Heebink - Podcast voorstellingsleider

Pieter Heebink in actie. (© Place de l’Opera)

Voordat de repetities van een nieuwe productie beginnen, heeft Pieter Heebink zich de tekst en de muziek al eigengemaakt. Tijdens het maakproces zit hij vervolgens naast de regisseur en vertaalt de keuzes en afspraken van de regie in een compleet draaiboek. Als de voorstelling tijdens de tournee een theater aandoet, bepaalt hij wanneer het doek opengaat, geeft hij de lichtstanden aan en attendeert hij de solisten op hun opkomst.

Pieter Heebink (1991) studeerde Productie Podiumkunsten aan de Theaterschool in Amsterdam. Zijn vakgebied is voorstellingsleiding en stagemanagement. Hij deed stages bij Stage Entertainment (Hij gelooft in mij), de Dutch National Opera Academy (Così van tutte) en Het Nationale Ballet (Dutch Doubles). Sinds zijn afstuderen is Pieter freelance voorstellingsleider en stagemanager voor musical, ballet, opera en evenementen. Zie ook pieterheebink.nl.

U kunt de podcast hieronder beluisteren of u via iTunes abonneren. Voor het Androidplatform is Podcast Addict een veelgebruikte app voor smartphone of tablet. Als u daarin via de zoekfunctie Place de l’Opera intypt, komt u vanzelf bij onze podcasts.

Play

3 reacties »

 • Danny zei:

  Leuk hoor, zo’n kijkje tussen de coulissen!

 • Jacqueline Heebink zei:

  Mooi verhaal Pieter!!
  Groeten van een trotse moeder.

 • kersten zei:

  Heel interessante podcast, nu een `kijkje` achter de coulissen
  dat voor de operaliefhebber heel wat interessanter is (mijn mening)dan menig echt kijkje met als hoogtepunt, lijkt het vaak, die eeuwige pruikenmakerij. (Van mij hoeven die pruiken overigens niet zo nodig van echt haar te zijn.)

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.