Binnenkort

Opera in de media: week 5

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 5 (30 januari – 5 februari 2016) onder meer aandacht voor de live-stream van Jevgeni Onjegin uit Berlijn en de première van South Pole in München.

Video

Scène uit Jevgeni Onjegin bij de Komische Oper Berlin. (© Iko Freese / drama-berlin.de)
Scène uit Jevgeni Onjegin bij de Komische Oper Berlin. (© Iko Freese / drama-berlin.de)

Jevgeni Onjegin in Berlijn
The Opera Platform brengt een live-stream van Jevgeni Onjegin, die daarna nog zes maanden beschikbaar blijft en dan voorzien zal zijn van ondertitels. Regisseur Barry Kosky presenteert zelf de uitzending vanuit de Komische Oper in Berlijn. Met onder anderen: Asmik Grigorian (Tatjana), Aleš Briscein (Lensky) en Günter Papendell (Onjegin). Dirigent: Henrik Nánási.
The Opera Platform: zondag 31 januari om 18.00 u.

South Pole in première
Op Arte wordt de wereldpremière van South Pole, het nieuwe werk van componist Miroslav Srnka en librettist Tom Holloway, uitgezonden. Dirigent is Kirill Petrenko, Hans Neuenfels is regisseur. De voorstelling begint in het theater om 19.00 uur en is enkele uren later op tv te zien. Met onder anderen: Rolando Villazón (Scott) en Thomas Hampson (Amundsen).
Arte: zondag 31 januari om 22.40 u.

Puccini-triptiek
Bij Brava zijn drie opera’s van Puccini te zien, die hij componeerde voor zijn allerlaatste, onvoltooide opera Turandot. Il tabarro, Suor Angelica en Gianni Schicchi werden opgevoerd in de Scala van Milaan met Riccardo Chailly voor het koor en orkest van het Teatro alla Scala. Met onder anderen: Juan Pons, Marjana Lipovsek en Barbara Fritolli.
Brava: dinsdag 2 februari om 00.01 u.

Audio

Sopraan Laetitia Gerards.
Sopraan Laetitia Gerards.

Grande Parade
Het Storioni Festival houdt op zaterdag zijn Grande Parade en daarvoor moet NTR Opera Live een keer wijken. Vocale bijdragen in Eindhoven komen van sopraan Laetitia Gerards.
NPO Radio 4: zaterdag 30 januari om 19.00 u.

Turandot in New York
Via de BBC is de matineevoorstelling van Turandot live vanuit de Metropolitan Opera in New York te horen. Met onder anderen: Nina Stemme, Anita Hartig en Marco Berti. Dirigent: Paolo Carignani.
BBC Radio 3: zaterdag 30 januari om 19.00 u.

Weektip

De tijd van Tudor
Arte brengt op zaterdagavond twee programma’s over historische figuren die in een aantal opera’s tot leven werden gewekt, onder meer in de koninginnenopera’s van Gaetano Donizetti. Zijn Tudor-trilogie Anna Bolena (1831), Maria Stuarda (1834) en Roberto Devereux (1837) wordt dit seizoen opgevoerd in de New Yorkse Metropoltian Opera. Alleen de laatste is in de bioscopen te zien. Wie de verhalen achter die opera’s wil leren kennen, wordt op Arte bediend.
Arte: zaterdag 30 januari vanaf 20.15 u.

Vorig artikel

Podcast: Met de voorstellingsleider mee

Volgend artikel

Antonacci maakt de show in twee eenakters

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.