AchtergrondBuitenlandFeatured

Cité de l’Opera: William, David en Janet

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter, Facebook en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Vandaag aflevering 25.

Shakespeare in Glyndebourne
Dit jaar wordt herdacht dat William Shakespeare 400 jaar geleden stierf. Dat moet onvermijdelijk doordringen tot de operapodia. Veel van zijn toneelstukken werden immers op muziek gezet door componisten als Verdi, Salieri en Gounod. Eén van de hoogtepunten van de Shakespeare-aandacht die er dit jaar in Groot-Brittannië zal zijn, is een productie van het gezelschap Spymonkey uit Brighton. In mei brengen zij de Complete Deaths, met daarin sterfscènes uit alle werken van Shakespeare. In totaal vallen er 73 doden, inclusief de vlieg die in Titus Andronicus wordt geplet. Ook het operafestival van Glyndebourne doet mee met het Shakespeare-jaar, met een reprise van Benjamin Brittens A Midsummer Night’s Dream in een regie van Sir Peter Hall.

Joyce en Janet
In de zomer van 2013 vierde Dame Janet Baker haar tachtigste verjaardag. Collega Joyce DiDonato sprak haar toen in Wigmore Hall en dat interview staat nog online. Twee high class-diva’s aan het woord.

De George London-winnaars
Dankzij recensent James R. Oestreich van The New York Times weten we wat er gebeurde op de finaleavond van de George London Foundation Singing Competition voor jonge Amerikaanse en Canadese operazangers.

Heel Holland logoot
De wereld van de klassieke muziek hangt aan elkaar van vrijwilligers en stagiaires (“ben jij die socialmediawizzard die ons op de kaart gaat zetten?”) en die doen hele nuttige dingen. Richard bijvoorbeeld, die zijn praktijkervaring opdoet bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Ongebakken ziet dat nieuwe logo er zo uit:

David Lang op de rode loper
Muziekjournalist Alex Ross beschrijft hoe componist David Lang, wiens death speaks bij Place de l’Opera op de longlist stond voor Opera van het Jaar, zich een avond tussen de sterren begaf op het gala van de Golden Globe Awards. Zijn muziek voor de film La Giovinezza (Youth) van Paolo Sorrentino was genomineerd voor een Golden Globe. Hij legde het af tegen de titelsong van de laatste James Bond-film, maar er is hoop: de enige nominatie voor Youth bij de Oscars is de muziek van Lang, gezongen door sopraan Sumi Jo.

Gratis download
BBC Music Magazine stelt deze week een cd beschikbaar die de lezers gratis kunnen downloaden. Het is een opname van Sir Hubert Parry’s Twelve sets of English lyrics, gezongen door Roderick Williams, Susan Gritton en James Gilchrist, met als begeleider Andrew West.

Russisch vocaal
Het Gergiev Festival staat dit jaar in het teken van Sergei Prokofjev. Er zijn al wat namen en programmaonderdelen bekend. Eind februari begint de kaartverkoop. In elk geval wordt er opgetreden door mezzosopraan Yulia Matochkina en het Groot Omroepkoor tijdens het vierdaagse festival in de Rotterdamse Doelen.

Sneak peek
Komende zondag gaat Sarah’s Passion in première. De coproductie van het Ragazze Quartet en de zangers van Silbersee bevat muziek van Arvo Pärt. Hier is vast een eerste indruk van het toneelbeeld.

Allegeare gean frjemde op 23 febrewaris
Aalderik en zijn vriend Take hebben verkering met Nienke en Lobke. Maar na een weddenschap met Don Fedde en gedoe met het dienstmeisje Tjitske eindigt het in troubrek en depresje voor allen. Dat krijg je als de Nederlandse Reisopera Ljouwert aandoet met een opera van Mozart.

Jekyll and Hyde?
Dromen van Spanje kan altijd, maar in designerkleding gaat dat toch net wat beter. Op 15 maart is in het Amsterdamse Concertgebouw te beleven hoe het er in de spotlights van de Kleine Zaal uitziet en klinkt.

Opera in überhippe setting
Een huiskamerconcert van de Vrienden van het Lied: been there. Een optreden op twaalf hoog in de Rotterdamse Coolhaven: done that. Maar als je in New York woont en het duo Simon Yates en Kevin Roon kent, kun je zomaar in hun loft in Tribeca op Lower Manhattan terechtkomen bij het huiskamerconcert ten bate van ‘Classical Action: Performing Arts Against AIDS’. En daar staat dan een kwartet wereldsterren te zingen.

Plácido in de voetsporen van BN’er
Martin is een fanatiek ‘Little Monster’, de troetelnaam die popzangeres Lady Gaga voor haar fans bedacht. Hij denkt te weten met wie Plácido Domingo graag een duet zou zingen: Lady Gaga of Adele. Als het lukt met die laatste, treedt Plácido in de voetsporen van… Paul de Leeuw.

https://twitter.com/MartinLMonster/status/700360647670894592

Selfiestick?
Het duo Thomas Oliemans en Paulo Giacometti was afgelopen zondag te gast bij Podium Witteman. Voor aanvang – het is altijd wachten bij de tv – was er tijd voor een duo-selfie. Vooralsnog schatten we Oliemans’ vocale kwaliteiten huizenhoger in dan zijn vaardigheden als paparazzo.

Roméo et Juliette anno nu
Gisteren vierde de Lyric Opera of Chicago de eerste van een serie voorstellingen van Roméo et Juliette van Gounod met Susanna Phillips en Joseph Calleja. De voorstelling werd live verslagen op Twitter. Wie het Twitter-account van het operahuis in Chicago terugleest, krijgt zo een libretto anno nu van het klassieke liefdesverhaal. Bij de monoloog van Juliette, als zij het gif neemt, dacht men aan Karen Walker.

En was Joseph Calleja nou verdwaald in My fair lady?

Vorig artikel

Silbersee op tournee met Sarah's Passion

Volgend artikel

Marc Pantus: een man van de breedte

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.