CD-recensiesFeatured

Old Songs Re-Sung: volksliedjes met cachet

Bariton Maarten Koningsberger heeft samen met The Atlantic Trio een nieuwe cd gemaakt, Old Songs Re-Sung. De cd is precies wat de titel belooft: een selectie volksliedjes, gezongen in fraaie bewerkingen van grote componisten.

Klassieke muziek elitair? De grootste componisten lieten zich inspireren door de muziek van de straat. Sommigen zetten zich zelfs met pen, papier (en pils) in de pub om de volksliedjes van lallende barzangers te noteren en te arrangeren.

Old Songs Re-Sung van de gerenommeerde Nederlandse bariton Maarten Koningsberger en The Atlantic Trio (piano, viool, cello) belicht volksliedjes die door bekende componisten werden bewerkt, soms direct voor pianotrio en zang, soms alleen voor zang en piano, voor de gelegenheid gearrangeerd door triopianist Bas Verheijden.

Beethoven speelt de hoofdrol. Het is niet zo bekend, maar hij bewerkte in opdracht van een Schotse muziekliefhebber tientallen Schotse, Ierse en Welshe liederen. Op de cd zes Ierse en vijf Schotse. Een zeer onderhoudende en afwisselende selectie, waarin Koningsbergers levendige, verhalende stem prachtig uit de verf komt.

Binnen een paar speelminuten raakt de bariton zowel het getemperde lied ‘The Return to Ulster’ als het snelle, lichtvoetige ‘The elfin fairies’ in het hart. In de hoogte komt de gevorderde leeftijd van zijn instrument soms naar het oppervlak, maar zijn immense ervaring in dit genre compenseert alle oneffenheden.

Ook in het Frans (Cinq mélodies populaires Grecques van Ravel) en het Duits (Deutsche Volkslieder van Brahms) is Koningsberger helemaal thuis. Ravels cyclus is een hoogtepunt door de combi van Griekse folklore en spectaculaire klankbeelden. Brahms is schoon in zijn eenvoud, met magnifieke touch begeleid door Verheijden.

Maarten Koningsberger en The Atlantic Trio geven op woensdag 31 oktober een presentatieconcert in de Grote Kerk in Driebergen. Zie voor meer informatie de website van The Atlantic Trio.

Hieronder een fragment van de cd:

Vorig artikel

Korzo op tournee met Satyagraha

Volgend artikel

Intorno speelt voorstelling over Eise Eisinga

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.