Binnenkort

Intorno speelt voorstelling over Eise Eisinga

Muziektheatergezelschap Intorno brengt vanaf 30 oktober een voorstelling over de wiskundige Eise Eisinga en zijn zelfgebouwde planetarium. De voorstelling belicht het historische verhaal vanuit het perspectief van Eises vrouw Pietje.

Bauwien van der Meer, binnenkort ook te zien in de voorstelling Fantastic Women, zingt de hoofdrol. (© Maurice Lammerts van Bueren)

Eise Eisinga, een Friese boerprediker en wiskundige, besloot naar aanleiding van een apocalyptische publicatie van een dominee over botsende planeten een planetarium te bouwen. In 1781 voltooide hij het, in zijn eigen huis. Het is vandaag de dag het oudste nog werkende planetarium ter wereld.

In de voorstelling Help, mijn man bouwt een heelal! wordt Eise geïnterviewd door een journaliste. Het interview wordt steeds onderbroken door de gefrustreerde vrouw van Eise, Pietje. “Hierdoor wordt het publiek langzaam getuige van de strijd tussen man en vrouw en van de strijd tussen geloof en wetenschap”, aldus Intorno.

De rol van Pietje wordt gezongen door sopraan Bauwien van der Meer. Bariton Michel Poels zet Eise neer en actrice Elise Lorraine speelt de journaliste. De productie is van tekst voorzien door Arie Vuyk en op muziek gezet door Marco Kalkman, die ook de muzikale leiding heeft. De regie komt van Janneke Franke.

Help, mijn man bouwt een heelal! is op 30 oktober te zien in het Posthuis Theater in Heerenveen. Op 4 november is er een voorstelling in Theater De Koornbeurs in Franeker.

Zie voor meer informatie de website van Intorno.

Vorig artikel

Old Songs Re-Sung: volksliedjes met cachet

Volgend artikel

Karajans Walküre gereconstrueerd

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.