AchtergrondFeatured

Tien jaar Place de l’Opera: Jubileumquiz

Place de l’Opera bestaat tien jaar. We vieren deze mijlpaal met een grote jubileumquiz. Duik in ons omvangrijke archief en puzzel de oplossing bij elkaar. We trakteren op mooie prijzen, waaronder vrijkaarten voor Dangerous Liaisons en Fantasio en vele dvd’s.

Voor de grote jubileumquiz van Place de l’Opera zijn we in ons tienjarige verleden en ons archief met ruim 7.300 artikelen gedoken. Bij elk jaar hebben we een vraag gekozen, ontleend aan een artikel dat op of rond de verjaardag (10 januari) verscheen. Alle artikelen zijn op te sporen via de zoekfunctie in de menubalk rechtsboven.

De antwoorden op de vragen leveren tien letters op, die samen een woord vormen. Bij iedere letter is aangegeven op welke positie in het woord hij komt. Alvast een hint voor de oplossing: “Favoriet van veel zangers.”

Verschillende relaties van Place de l’Opera waren zo vriendelijk om prijzen ter beschikking te stellen: vrijkaarten, dvd’s en boeken (zie het overzicht onderaan). Onder de inzenders van het juiste antwoord worden de prijzen verloot. De vrijkaarten zijn voor specifieke data en locaties. Als die u bij voorbaat niet schikken, kunt u dat bij uw antwoord aangeven.

Stuur het puzzelwoord, uw naam en adres en eventueel uw prijsvoorkeur vóór vrijdag 18 januari 12.00 uur naar redactie@operamagazine.nl. De winnaars krijgen die middag bericht.

Quiz

Vraag 1: 2009
Een dag na de geboortedag van Place de l’Opera ging in Amsterdam een nieuwe enscenering van de opera Ercole amante in première. De rollen van Paggio en Ombra di Bussiride werden gezongen door een Britse zanger. De eerste letter van zijn voornaam komt op positie 7 in het puzzelwoord.

Vraag 2: 2010
In januari bracht de Dutch National Opera Academy een productie van een Britse opera met een eigennaam. De koningin was aanwezig bij één van de voorstellingen. We zoeken de eerste letter van de achternaam in de titel. De letter komt op positie 8 in het puzzelwoord.

Vraag 3: 2011
Op 14 januari gaf een bekende zanger een recital in het Amsterdamse Muziekgebouw aan ’t IJ. Hij zong liederen van Schubert, Zemlinsky en Schumann, begeleid door Malcolm Martineau. De eerste letter van zijn achternaam komt op positie 4 in het woord.

Vraag 4: 2012
Op de verjaardag van Place de l’Opera kwam het bericht dat Jesús Iglesias Noriega het nieuwe hoofd artistieke zaken werd bij De Nationale Opera. De eerste letter van de achternaam van zijn voorganger komt op positie 3.

Vraag 5: 2013
In het Amsterdamse Concertgebouw werd de viering van het 125-jarige bestaan ingezet met een concert door het Nederlands Philharmonisch Orkest. Een bekende Nederlandse sopraan zong. Op positie 5 komt de eerste letter van haar voornaam.

Vraag 6: 2014
Pablo Heras-Casado was de laatste jaren geregeld als dirigent te zien in het Amsterdamse Concertgebouw. In januari 2014 maakte hij zijn debuut bij de NTR ZaterdagMatinee. We zoeken de eerste letter van de naam van het door Pierre Boulez opgericht orkest dat hij tijdens de Matinee dirigeerde. Die letter komt op positie 2.

Vraag 7: 2015
De inmiddels lange serie live-vertoningen van opera’s vanuit de New Yorkse Metropolitan Opera wordt door Place de l’Opera op de voet gevolgd. In januari 2015 was Die lustige Witwe te zien. We zoeken voor positie 6 in het puzzelwoord de eerste letter van de voornaam van de zangeres die de rol van Hanna zong.

Vraag 8: 2016
In januari leidde de Britse dirigent Karel Mark Chichon het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor in het Concertgebouw tijdens een uitvoering van Puccini’s Madama Butterfly met Lianna Haroutounian in de rol van Cio-Cio-San. We zoeken de eerste letter van de rol die tenor Ho-Yoon Chung zong voor positie 1.

Vraag 9: 2017
In januari bracht de Metropolitan Opera de opera Nabucco in de bioscoop. Twee zeventigplussers domineerden de voorstelling: Plácido Domingo en James Levine. Voor positie 10 zoeken we de eerste letter van de voornaam van de regisseur van de opera.

Vraag 10: 2018
De Griekse sopraan Myrsini Margariti kwam in januari 2018 aan het woord op Place de l’Opera. Bij de Nederlandse Reisopera zong ze de rol van Laodice in de opera Siroe, re di Persia. Voor positie 9 zoeken we de laatste letter van de achternaam van de componist.

Prijzen

Dangerous Liaisons gaat op 17 januari in première en komt daar gedurende de landelijke tournee meermaals terug. (© Henk Bleeker)

Dangerous Liaisons
beschikbaar gesteld door OPERA2DAY
Twee vrijkaarten voor de nieuwe Vivaldi-opera Dangerous Liaisons in de Koninklijke Schouwburg op 6 februari 2019. Dangerous Liaisons is een pasticcio van OPERA2DAY op basis van de beroemde roman van Choderlos de Laclos en het operarepertoire van Vivaldi.

Fantasio
beschikbaar gesteld door Opera Zuid
Twee vrijkaarten voor de première van Fantasio bij Opera Zuid, op zondag 19 mei in het Parktheater Eindhoven. Na het succes van A Quiet Place (Opera van het Jaar 2018) waagt Opera Zuid zich aan de opéra-comique van Jacques Offenbach.

Music, when soft voices die
beschikbaar gesteld door de Edesche Concertzaal
Twee vrijkaarten voor Music, when soft voices, een concertprogramma van vocaal ensemble Quink, op 15 maart 2019 in de Edesche concertzaal.

Hamlet
beschikbaar gesteld door OPERA2DAY
Een gratis exemplaar van de dvd van Hamlet die OPERA2DAY onlangs uitbracht. Hamlet eindigde in 2018 op plaats twee in de Opera van het Jaar-verkiezing van Place de l’Opera.

Norma (2x)
beschikbaar gesteld door Warner Classics
Een gratis exemplaar van een dvd van Norma, in een productie van de Metropolitan Opera in New York, met Sondra Radvanovsky, Joyce DiDonato en Joseph Calleja in de hoofdrollen.

Thijl
beschikbaar gesteld door het Utrechtsch Studenten Concert
Een gratis exemplaar van de dvd- én cd-opname van Thijl van Jan van Gilse. Het Utrechtsch Studenten Concert produceerde deze Nederlandse opera afgelopen zomer voor het Nationaal Militair Museum. De uitgave bevat het complete libretto.

Das Floss der Medusa
beschikbaar gesteld door De Nationale Opera
Een gratis exemplaar van de net verschenen dvd van Das Floss der Medusa, een oratorium van Hans Werner Henze, dat in maart 2018 door Romeo Castellucci geënsceneerd werd voor het Opera Forward Festival van DNO.

Venetiaanse Zangen en Mijn Opera
beschikbaar gesteld door Willem Bruls
Gratis exemplaren van de boeken Venetiaanse Zangen en Mijn Opera van operakenner, dramaturg en auteur Willem Bruls. Venetiaanse Zangen verscheen recent en beschrijft de sleutelrol van Venetië in vier eeuwen operageschiedenis.

Vorig artikel

Tien jaar Place de l'Opera: Een terugblik

Volgend artikel

Tien jaar Place de l'Opera: De statistieken

De auteur

Francois van den Anker en Jordi Kooiman

Francois van den Anker en Jordi Kooiman