Buitenlands nieuwsFeaturedNieuws

Scala voert oorspronkelijke Manon Lescaut uit

Het Teatro alla Scala in Milaan voerde zondag voor het eerst in haar geschiedenis de oorspronkelijke versie van Giacomo Puccini’s Manon Lescaut uit, met María José Siri en Marcelo Álvarez in de hoofdrollen en Riccardo Chailly op de bok.

María José Siri als Manon bij de Scala in Milaan. (© Brescia/Amisano – Teatro alla Scala)

Manon Lescaut ging in 1893 in wereldpremière in het Teatro Regio in Turijn. Tot 1923 voerde componist Giacomo Puccini echter nog meerdere grote en kleine wijzigingen door. De oorspronkelijke versie wordt niet vaak opgevoerd. Bij de Scala in Milaan zelfs nog nooit. Tot afgelopen zondag.

Puccini’s opera is te zien in een nieuwe productie van David Pountney, met Riccardo Chailly voor het orkest. Sopraan María José Siri uit Uruguay zingt de titelrol; haar tweede productie bij de Scala. Ze zong Manon onder meer in Hamburg, Valencia, Genève en Napels, maar nooit in de oorspronkelijke versie.

“Deze versie is zwaarder voor Manon, vooral vanwege de aria in de laatste akte, ‘Sola, perduta, abbandonata’, die langer is. Er zitten frases in die me echt raken vanwege hun schoonheid en drama”, vertelt de sopraan. “Ik heb altijd de standaardversie van de opera gezongen, maar moet toegeven dat ik nu de voorkeur aan de originele versie geef. De rol is vocaal nog veeleisender, maar dat is een uitdaging die me motiveert.”

In juni zingt Siri de rol van Manon bij de Deutsche Oper Berlin, geleid door Sir Simon Rattle. De Milanese productie van Puccini’s opera is nog tot en met 27 april te zien. Zie voor meer informatie de website van het Teatro alla Scala.

Vorig artikel

Orkest Achttiende Eeuw op tournee met Bach

Volgend artikel

Calefax brengt swingende Dido and Aeneas

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.