FeaturedOperarecensie

Xynix vindt nieuwe kinderopera uit

Xynix Opera voegde dit weekend een nieuwe opera voor kinderen aan haar repertoire toe: Broers. De productie heeft een hoog Willie Wortel-gehalte en hield de kinderen daardoor zeker geboeid. Wat meer verrassingen hadden echter wel gemogen.

Scène uit Broers met op de trap Niek Idelenburg (foto: Xynix Opera).

Lucas (8) vertelt dat hij het leuk vond. ,,Vooral de knallen!” Zijn zus vond het juist behoorlijk eng. Zij was één van de kinderen die met een hoge gil de paar knallen aan het einde van Broers overstemde.

Broers is de nieuwe jongensvoorstelling van Xynix Opera, een jeugdoperagezelschap dat vanaf 1994 operaproducties speciaal voor kinderen maakt. Blijkbaar hebben ze een niche gevonden, want theater De Lieve Vrouw in Amersfoort zat bij de première op zaterdag 13 februari bijna vol.

Kinderen zijn de eerlijkste luisteraars. Als ze zich vervelen, zul je dat snel merken. Daar was zeker geen sprake van, hoewel de zus van Lucas niet alle teksten kon verstaan en daardoor niet het hele verhaal had begrepen.

In Broers staat centraal op het podium een grote machine, een motor die op kraanwater moet gaan lopen. Het is de nieuwste uitvinding van drie broers. Twee van hen zijn aan het sleutelen, terwijl een oudere broer voor hen zorgt.

Terwijl ze aan het werk zijn, komen er soldaten langs. Op de piano klinkt een bewerking van de dreigende ‘Dans van de Ridders’ uit Romeo and Juliet van Sergei Prokovief. Het is de meest geslaagde muzikale begeleiding van Broers; de muziek is perfect als soldatenlied.

De zangers wisselen achter beweegbare schermen kwiek van kleding en komen als soldaten het podium opgestapt. Ze willen de uitvinding van de broers bemachtigen en bieden hen een contract aan.

De jongste broer ziet het geboden geld wel zitten, maar de twee oudere broers zijn bang dat de motor verkeerd ingezet zal worden – namelijk voor het doden van mensen. De jongste gaat zitten mokken en de verhouding tussen de drie bekoelt. Nadat de twee oudste broers de breuk beseffen, laten ook zij zich door een generaal overhalen tot het tekenen van het contract.

Ze krijgen de motor weer aan de praat. Het gefluit en gesis begeleidt ritmisch de piano en de saxofoon. Maar helaas heeft iemand in plaats van kraanwater gif in de motor gedaan… Met een knal loopt het verhaal af.

(Foto: Xynix Opera.)

De jongste broer wordt vertolkt door Wiebe Pier Cnossen. De bariton overtuigt in al zijn kracht en opstandigheid. Daarbij ondersteunen een stel sluwe ogen en sprekende wenkbrauwen zijn rol perfect.

Niek Idelenburg zingt de rol van een idealistische middelste broer, die hoopt de luchtvervuiling een halt te kunnen toeroepen. Hoewel Idelenburg stemtechnisch soms uit de bocht vliegt, maakt zijn clownesk gevormde mond en onhandige mimiek heel veel goed.

De oudste broer is wat belegen en wordt gezongen door Hein Meens, intussen rond de zestig. De rol past hem goed, maar hij komt ook wat saai over. Hij bespeelt ook de piano, afgewisseld door de twee andere zangers en saxofoniste Floor Wittink.

De makers van Broers hebben zich laten leiden door de interesse van kinderen voor uitvinden. De verhaallijn heeft een hoog ‘Willie Wortel’-gehalte. Daarnaast zijn er andere verwijzingen naar de stripwereld. De drie zangers dragen elk hetzelfde werkpak, maar met shirts in drie verschillende kleuren. Kwik, Kwek en Kwak zijn er niks bij.

De kinderen in de zaal krijgen op deze manier een overzichtelijke wereld voorgeschoteld. Maar zou meer betovering en uitdaging niet mogelijk zijn? Nu zijn het enkel de knallende leidingen die echt verrassen.

Broers is tot en met 28 april nog 21 keer te zien in verschillende theaters in Nederland. Zie voor meer informatie de website van Xynix Opera.

Vorig artikel

Galliford overtuigt in Gespenstersonate

Volgend artikel

‘Met boventitels beleef je opera intenser’

De auteur

Mariska van der Meij

Mariska van der Meij