Buitenlands nieuwsNieuws

Galliford overtuigt in Gespenstersonate

Bij de Wiener Kammeroper ging zaterdag 13 februari een nieuwe productie van Die Gespenstersonate van Aribert Reimanns in première. In de cast bevond zich de Engelse-Nederlandse tenor Brian Galliford, die volgens één van de recensies een overtuigende prestatie leverde.

Rechts Brian Galliford als Oberst (foto: Christian Husar).

De Duitse hedendaagse componist Aribert Reimanns schreef in 1984 Die Gespenstersonate, een ‘kameropera’ gebaseerd op het toneelstuk Spooksonate van August Strindberg, een Zweedse schrijver.

Dit weekend kwam de opera voor de derde maal naar Wenen, dit keer in een productie van de Wiener Kammeroper. De pers was lovend over de première. Zo staken Die Presse en Oberösterreichische Nachrichten de loftrompet op over de regie van Peter Pawlik.

,,De laatste tijd heeft men zelden zo’n kloppende operaenscenering kunnen zien in deze stad”, schreef Die Presse. En OÖ Nachrichten schreef: ,,Rechtlijnig en zeer concreet ensceneerde Peter Pawlik dit horrorvisioen. Op de sterk gereduceerde bühne (Cordelia Matthes) bouwde hij geheel op de suggestieve kracht van de zangers en bovenal van de muziek.”

Lof was er ook voor de atonale, allerminst conventionele muziek van Reimann (die na afloop lang applaus in ontvangst mocht nemen) en voor de cast. In de cast zong ook de Engels-Nederlandse tenor Brian Galliford. Hij nam de rol van Oberst op zich.

De Brit Galliford heeft zich sinds 1991 gevestigd in Amsterdam. Hij zong regelmatig bij De Nederlandse Opera, tot in 2006 een tumor in zijn tong werd geconstateerd. Hij overwon de ziekte en keerde in september 2008 terug op het operatoneel.

In de zomer van 2009 zong hij voor het eerst bij de Wiener Kammeroper. Kennelijk beviel dat goed, want het operahuis vroeg hem voor Die Gespenstersonate weer.

OÖ Nachrichten was enthousiast over het optreden van de tenor. ,,Reimann maakte het zijn tenoren niet gemakkelijk. Desondanks overtuigde Brian Galliford als Oberst.”

De productie van Die Gespenstersonate is een ‘voorproefje’ op een nieuwe opera van Reimann, Medea, die op 28 februari bij de Wiener Staatsoper zijn wereldpremière beleeft. Galliford is daar niet van de partij. Hij zal wel in juni optreden bij De Nederlandse Opera. Hij zingt dan twee kleine rollen in de wereldpremière van A Dog’s Heart van Alexander Raskatov.

Vorig artikel

Garanča is hartverwarmend als Assepoester

Volgend artikel

Xynix vindt nieuwe kinderopera uit

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.