Home » Achtergrond, Headline

Youtube-portret: Celso Albelo

19 augustus 2011

door

Celso Albelo is hard op weg zich tussen de top van belcanto-tenoren te nestelen. Een portret in beeld van de Spaanse pupil van Carlo Bergonzi. Met dank aan Youtube.

(Foto: www.celsoalbelo.com)

Het Amsterdamse publiek kon al even kennismaken met Celso Albelo, toen hij in 2009 de rol van Ruodi zong in Guillaume Tell van Rossini bij de ZaterdagMatinee. Een kleine partij, maar genoeg om in elk geval zijn knappe hoogte te showen.

In de kleine twee jaar na dat optreden heeft Albelo zich verder opgewerkt en inmiddels staat hij in de belangstelling van prominente operahuizen. Ze zal hij in november zijn debuut maken bij het Royal Opera House in Londen als Elvino in La Sonnambula van Bellini.

Hieronder een audiofragment uit La Sonnambula. Albelo zingt samen Desirée Rancatore ‘Tutto è sciolto… Ah! Perchè non posso odiarti’. Het fragment komt uit een voorstelling in Las Palmas in maart 2010.

Albelo werd geboren in Santa Cruz, op Tenerife. Hij studeerde daar aan het conservatorium en perfectioneerde zijn zangkunst onder de hoede van Carlo Bergonzi aan de Busseto Academy.

Daar, in Italië, kwam Albelo’s carrière van de grond. In 2006 boekte hij succes als de hertog in Verdi’s Rigoletto in een productie in Busseto, waar hij onder andere naast Leo Nucci stond.

Hieronder een fragment van Albelo’s hertog-vertolking, tijdens een productie drie jaar later in het Teatro Real in Madrid. Hij zingt ‘Ella mi fu rapita’.

Van Verdi zong Albelo ook nog de rol van Fenton uit Falstaff, maar de kern van zijn repertoire wordt gevormd door rollen van de belcanto-meesters Rossini, Donizetti en Bellini.

Vooral van Donizetti heeft Albelo al opvallend veel rollen gezongen. Hieronder twee voorbeelden. Allereerst zingt hij samen met Nino Machaidze ‘Sulla tomba che rinserra’ uit Lucia di Lammermoor (productie uit 2009) en vervolgens zingt hij het bekende ‘Una furtiva lagrima’ uit het komischer L’elisir d’amore, een fragment uit Venetië, 2010 (met een bis!).

Ter afsluiting nog een fragment Bellini. Albelo zingt het spectaculaire ‘Credeasi misera’ uit I puritani, inclusief hoge f. De opname komt uit een productie van het Teatro Verdi di Salerno, april 2011.

De komende maanden treedt Albelo onder meer op in Pekin, Coruña, Londen en Murcia in opera’s als L’elisir d’amore, La Sonnambula en I puritani. Zie voor meer informatie zijn persoonlijke website.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.