Binnenkort

Opera in de media: week 34

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 34 (20 – 26 augustus) onder meer aandacht voor de live-uitzending vanuit Glyndebourne van The Turn of the Screw en voor Plácido Domingo als sultan en als Cyrano.

Muziek op de gracht
Uit Michiel van Erps documentaire Pretpark Nederland weten wat een gedoe het is voordat alle bootjes er liggen. Maar als de sloepen eenmaal ingevaren zijn, de witte wijn is ontkurkt en ook de ramen en tribunes bezet zijn, dan kan het beginnen: het dertigste Prinsengrachtconcert.

Dit jaar werken er vanwege het jubileum veel musici mee, zoals het Nederlands Blazers Ensemble, cellist Pieter Wispelwey, pianist Ronald Brautigam en sopraan Eva-Maria Westbroek. Zij zingt muziek van Verdi en Bernstein. Ze zal ook wel in het traditionele slotlied zingen, dat niemand zich beter kan wensen dan een Amsterdammer te zijn, waarna ze vermoedelijk weer naar haar woonplaats Den Haag vertrekt.
Nederland 2: zaterdag 20 augustus om 20.45 u.

Miah Persson (foto: MinaArtistbilder).

The Turn of the Screw uit Glyndebourne
Een novelle van Henry James uit 1898 was de basis voor de opera van Benjamin Britten. Voor zijn The Turn of the Screw uit 1954 schreef Myfanwy Piper het libretto. Glyndebourne sluit zijn festival dit seizoen af met een serie voorstellingen van de opera, waarvan die op zondag 21 augustus door veel mensen te volgen is.

Bioscopen in het Verenigd Koninkrijk en in Duitsland vertonen live de satellietbeelden en ook via internet is de livestream te zien. Op deze pagina staat alle informatie, ook over de mogelijkheid op een later moment terug te kijken. Hier is ook een korte samenvatting als mp3 te downloaden.

De cast van deze Turn of the Screw, die werd geregisseerd door Jonathan Kent, bestaat uit Miah Persson, Toby Spence, Susan Bickley en Giselle Allen. De dirigent voor het Glyndebourne-orkest is Jakub Hrůša.
Website van The Guardian: zondag 21 augustus om 19.00 u.

Wagners Tristan achter en voor de schermen
Olivier Py is niet alleen zanger, schrijver en acteur maar ook regisseur en in die rol is hij bekend in de operawereld. Zijn regie voor Les Huguenots in de Munt in Brussel kwam onlangs nog aan de orde in een recensie op Place de l’ Opera.

Mezzo zendt vandaag een documentaire uit, ‘Le making of’, over de productie die Py deed in Genève van Wagners Tristan und Isolde. We zien de regisseur aan het werk met de zangers, maar ook met de technici van het licht, in het maken van de verbinding tussen het publiek en het werk van Wagner.

Meteen daarna staat de opera geprogrammeerd, de Tristan zoals die in 2005 werd opgevoerd in het Grand Théâtre de Genève. Volgens de Mezzo-informatie gaat het om een ‘version très provocante’. De hoofdrollen werden gezongen door Clifton Forbis (Tristan), Alfred Reiter (Marke), Jeanne-Michèle Charbonnet (Isolde), Albert Dohmen (Kurwenal), Mihoko Fujimura (Brangäne) en Anthony Marber (Melot). De dirigent voor het Orchestre de la Suisse Romande en het Choeur du Grand Théâtre de Genève was Armin Jordan.
Mezzo: zondag 21 augustus om 15.15 en 16.15 u.

Plácido als Cyrano
Tot groot genoegen van zijn vele fans zong Plácido Domingo de rol van Cyrano de Bergerac zowel in Londen als bij de Metropolitan Opera in New York, waar zijn collega’s hem liefdevol ‘Placi’ noemen. De opname die Mezzo vanavond uitzendt, werd gemaakt in 2007 op de derde locatie, het Palau de les Arts in Valencia. Michal Znaniecki was de regisseur van deze productie, waarin ook Sondra Radvanovsky een hoofdrol zong, die van Roxane. Arturo Chacón Cruz was Christian, Patrick Fournillier stond voor het orkest in Valencia.
Mezzo: dinsdag 23 augustus om 20.30 u.

Opera in het restaurant
Als er bij de uitzending die BravaNL vandaag verzorgt van Telemanns intermezzo-opera Pimpinone ook ondertiteling is, belooft het een waar genoegen te worden. Op dat ontbrekende element na was er waardering bij de recensent voor de recente opvoering in het Hilton.

In deze tv-versie speelt het Combattimento Consort Amsterdam onder leiding van Jan Willemn de Vriend, maar de solisten zijn anderen. Dit is een opname van twee jaar geleden, gemaakt in restaurant Fifteen in Amsterdam. De vocale solisten zijn Julia Neumann, Marcel Boone en Claudia Patacca.
BravaNL: woensdag 24 augustus om 12.00 u.

Domingo (foto: Sheila Rock).

Plácido in Händels Tamerlano
Het kan een interessante combinatie zijn, de ster van de ‘grote’ opera Plácido Domingo en de man van de kleine, authentieke uitvoeringen, Paul McCreesh. Ze werkten samen aan Händels Tamerlano, over de Turkse sultan Bajazet, die gevangen zit tussen trots, liefde en loyaliteit.

Graham Vick deed de regie van deze voorstelling in het Madrileense Teatro Real, waar de andere solisten Sara Mingardo, Monica Bacelli en Ingela Bohlin waren. Paul McCreesh was er niet met zijn eigen ensemble, hij stond voor het koor en orkest van het Teatro Real.
BravaNL: vrijdag 23 augustus om 20. 00 u.

Weektip

Grote kans dat bezoekers en musici die in het Amsterdamse Concertgebouw optreden zich wel eens realiseren wie er allemaal al op dat podium hebben gestaan. Richard Strauss dirigeerde er, Jessey Norman daalde er van de trappen. Maar ook andere genres waren er te horen. Frank Sinatra zong er in de jaren ‘70, Lionel Hampton werd door de politie van het podium gedragen vanwege onrust in de zaal, en een piepjonge soulzangeres Aretha Franklin trad er op, in 1968. De banden van die opname zijn onlangs teruggevonden en worden door Arte uitgezonden.
Arte: dinsdag 23 augustus om 22.05 u.

Vorig artikel

Trionfo geeft Skupoy Nederlandse première

Volgend artikel

Youtube-portret: Celso Albelo

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.