FeaturedHeadlineNieuws

Nieuws flits

Operazangers en producent onderscheiden in de Lintjesregen 2022

Het heeft Koning Willem-Alexander behaagd enkele operazangers en producenten koninklijk te onderscheiden, ter gelegenheid van zijn verjaardag.

©  ED

Zanger en operamaker Anthony Heidweiller werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is sinds 2021 directeur van de Academie voor Theater en Dans (ATD) en ontvangt de onderscheiding wegens zijn verdiensten in de kunsten. Als artistiek directeur van Vocal Statements ontwikkelde hij educatie- en participatieprojecten die een brug slaan tussen de podiumkunsten en de multiculturele samenleving.

Officier Anthony Heidweiller

Anthony Heidweiller begon zich 25 jaar geleden, naast zijn baan als operazanger, te ontplooien in het vakgebied van operamaker. Zijn doel was en is om door middel van de jeugd en het onderwijs, verbinding te creëren tussen opera en de samenleving. Hij startte deze missie als artistiek leider bij Buffo Operamakers en vervolgens bij Yo! Opera. Hier ontplooide hij verschillende succesvolle operaprojecten waaronder Opera in het Winkelhart, Opera in de Bus en De Operaflat. In 2017 nam hij het initiatief tot het Utrechtse muziek-educatieproject Vocal Statements in het VMBO en MBO. Zijn innovatieve en maatschappelijke oeuvre is onder andere bekroond met de Prins Bernhard Cultuurfondsprijs en de Cultuurprijs Utrecht. Naast deze activiteiten is Heidweiller bijna een decennium lang betrokken geweest bij de adviescommissie van het Prins Bernhard Cultuurfonds, een rol die hij sinds 2018 ook voor European Network Opera Academies vervult. Hij is bestuurslid van het Ricotti Ensemble, lid van de Academie voor Kunsten, lid van de medezeggenschapsraad van het Geert Groote college en voorzitter van de bewonersvereniging van De Uylenburgh in Amsterdam.

Zangeres Lucia Meeuwsen werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.  Lucia Meeuwsen is zangpedagoog en was 12 jaar zangdocent aan het Conservatorium van Amsterdam. Zij verzorgde concerten in binnen- en buitenland.

Ridder Lucia Meeuwsen

De zangeres staat bekend om haar interpretaties van hedendaagse klassieke muziek en stond ook in diverse toneelstukken. Haar repertoire als zangeres beslaat ruim vijf eeuwen muziek. Lucia Meeuwsen stond in het Edinburgh Festival, de Metropolitan Opera en op vele andere belangrijke (inter)nationale podia. Tijdens haar ernstige ziekte, die in 2014 werd geconstateerd, bleef Lucia werken en is daarmee een grote inspirator voor lotgenoten en nu zij haar ziekte ‘overwonnen’ heeft, gaat ze door met optreden en lesgeven.

Zangeres, dirigent, muziekproducent, zangcoach- en docent Sigrid van der Linden werd ook benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor haar verdiensten in de kunsten.

Ridder Sigrid van der Linden

Bij de uitreiking van de onderscheiding door Burgemeester Halsema in de Kleine Zaal van het Concertgebouw, werden met name haar vaak onbaatzuchtige inzet voor nieuw talent en haar lange carrière als producent van radio-en televisieprogramma’s benoemd.  Zo produceerde zij concerten en documentaires met onder meer Kiri te Kanawa, Montserrat Caballé, Dietrich Fischer-Diskau en was (mede)bedenker van populaire muziekprogramma’s zoals Una Voce Particolare en de Mattheus- en Messiah Masterclasses. Tevens vervulde Sigrid van der Linden talrijke bestuursfuncties, waaronder in het Internationale Vocalisten Concours,  de Stichting DE-Koffieconcerten en was zij lid van de Raad van Advies van het Kyrill Kondrashin Concours.

 

 

Vorig artikel

Nieuwsflitsen

Volgend artikel

Boekman zoveel meer dan een zaal

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen