AchtergrondFeaturedHeadlineNieuwsRedactioneel

Tenor Graham Clark overleden

Op 6 juli overleed de Engelse tenor Graham Clark op 81-jarige leeftijd. Clark werd vooral bekend vanwege zijn vocaal en theatraal fenomenale Mime in Siegfried.

Graham Clark (1941-2023)© Copyright Groves Artists 2023

Naast een indrukwekkende internationale carrière waarin hij in de meeste belangrijke operahuizen en concertzalen van de wereld zong, was hij in Nederland een meer dan geliefde gast. Het Nederlandse operapubliek maakte voor het eerst kennis met de sympathieke tenor toen hij in Amsterdam in 1986 als David in Die Meistersinger van Nürnberg te horen was.

Graham Clark als Mime in Siegfried bij de Nederlandse Opera

Hij zou terug keren in een van zijn paraderollen, Mime in Das Rheingold en vooral in Siegfried in Wagners Ring des Nibelungen in de onvergetelijke regie van Pierre Audi. Hij zong die partij in 1998 en in de reprises in 2004 in 2005 in de complete Ring uitvoeringen. Tussendoor was hij in 1998 te gast in The rake’s progess in de regie van Peter Sellars, in 2002 in De Zaak Makropulos in de regie van Ivo van Hove, in wiens regie hij ook in 2012 in Die Schatzgräber in de rol van Hauk-Sendorf te horen was.

Graham Clark had zeker geen standaard carrière. Hij begon zijn werkzame leven als gymnastiek leraar en begon pas op latere leeftijd zang te studeren. Hij werd min of meer ontdekt door dirigent Richard Bonynge die hem uitnodigde voor een opera gala in Covent Garden met Joan Sutherland in 1975. Het benefietconcert voor het door een orkaan getroffen Adelaide, werd live op televisie uitgezonden en Graham Clark viel dusdanig op dat hij geëngageerd werd door Scottish Opera.

Mime

Zijn hele verdere loopbaan zong hij daar alsook bij de English National Opera en in Covent Garden en in de meest belangrijke operahuizen van de wereld. Hij was maar liefst 15 seizoenen te gast aan de Metropolitan Opera waar hij in 1985 debuteerde als Steva in Jenufa. Daaropvolgend zong hij zijn eerste Mime in Das Rheingold in 1998 en Herodes in Salome en zijn glansrol, de alom bejubelde Mime in Siegfried in 1989. Hij zou nog in zes andere opera’s aan de Met zingen. Zijn laatste van de 82 voorstellingen aan de Met zong hij in 2010 in Lulu, waarin hij drie rollen zong: Prins, heer bediende en Markies. Een andere memorabele rol aan de Met was die van Bégearss in The Ghosts of Versaille van John Corigliano.

Graham Clark als Mime in de Metropolitan Opera. Foto: ©Winnie Klotz Metropolitan Opera

Hij was 16 seizoenen te gast in Bayreuth. Daar zong hij meer dan honderd twintig voorstellingen na zijn debuut als David in Die Meistersinger in 1981. Hij was Steurmann in Der Fliegende Holländer en ein Junger Seemann en Melot in Tristan und Isolde en zong zijn eerste Loge in 1988 in Das Rheingold, maar ook in Bayreuth werd Mime in Siegfried zijn glansrol. Hij zong die rol tussen 1988 en 2004 op de ‘Groene Heuvel’ in twee verschillende Ring ensceneringen; de Kupfer/Barenboim Ring en de Flimm/Fischer Ring.

Graham Clark is gelukkig in verschillende video cd producties te bewonderen. Zijn Mime in Amsterdam blijft in alle opzichten onvergetelijk.

Verder kijken, luisteren en lezen

Franz Straatman besprak in 2020 de uitgave van de Ring des Nibelungen van de Nederlandse Opera op Dvd met Graham Clark als Mime.

Een rol die minstens zo indrukwekkend was aan de Met als Mime, was Bégearss in The Ghosts of Versaille. Hier Graham Clark in de grote aria.

 

Vorig artikel

De Neus waardige seizoenafsluiter Brussel

Volgend artikel

Doctor Atomic : niets is onmogelijk

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen