Nieuws

Operadagen Rotterdam onthult 6e editie

Operadagen Rotterdam presenteerde woensdagmiddag onder het thema ‘Het verloren paradijs’ het programma van haar zesde editie, die van 20 tot 29 mei plaatsvindt. Bekende namen die Rotterdam zullen bezoeken, zijn onder andere Angelika Kirchschlager en Anna Caterina Antonacci.

Schouwburgdirecteur en stichtingsvoorzitter Jan Zoet meldt bij de festivalpresentatie in de Rotterdamse Schouwburg dat het aantal betalende bezoekers is gestegen van 7500 in het eerste jaar tot 15.500 in 2010. Tel daar nog eens zo’n dikke 7000 bezoekers van de gratis onderdelen bij op en je hebt bewijs genoeg dat Operadagen bestaansrecht heeft.

Artistiek directeur Guy Coolen heeft het dan ook wel getroffen met het gezelschap rondom hem, bestaande uit directeuren van alle grote Rotterdamse theaters en andere kunstinstellingen. Dat biedt ongekende mogelijkheden voor samenwerking in een festivalconcept dat zich mag verheugen op grote belangstelling van Opera Europa, het samenwerkingverband van alle grote Europese operahuizen.

Programma
‘Het verloren paradijs’ is dit jaar het thema. De titel verwijst naar de verdwijnende natuur rond Maasvlaktes en vliegvelden, maar ook naar de vele gemeenschappen van mensen in Rotterdam die hun paradijs kwijt zijn.

,,Rotterdam is een wereldstad, maar ontbeert een echt operahuis. Wij zoeken daarom naar aanvulling en eigenheid naast het aanbod van de reizende gezelschappen die de stad aandoen”, zegt Guy Coolen.

Zijn uitgangspunt leidt ook dit jaar weer tot werkelijk een container vol aanbod, verspreid over tien festivaldagen. Een selectieve greep uit het programma:

Reinbert de Leeuw brengt een eigen bewerking van Mahlers Lied von der Erde, met onder andere Yves Saelens (net klaar in Amsterdam als Prikkebeen in Legende) en Birgit Remmert.

Het Onafhankelijk Toneel brengt in het Nieuwe Luxor een enscenering van Die Jahreszeiten van Haydn, met B’Rock in de orkestbak.

Angelika Kirchschlager komt liederen van Schubert en Mahler zingen en het Rotterdams Philharmonisch Orkest begeleidt Anna Caterina Antonacci in aria’s uit Idomeneo, Werther en Carmen.

Guy Coolen (foto: Eric Fecken).

Van Nederlandse bodem is componist Merlijn Twaalfhoven te horen, die aflevering vijf van de serie ‘Stad van verlangen’ vormgeeft in de Maassilo’s.

Rosanne van Sandwijk, finaliste van het Internationaal Vocalisten Concours, zingt Dido in een uitvoering van Dido and Aeneas van Purcell door ‘Scherzi Musicali’.

VocaalLAB komt met een uitvoering van een werk van Luigi Nono. Leden van Opera Studio Nederland geven brunchconcerten en er is jong talent van het Internationaal Vocalisten Concours.

Niet te missen: de Vlamingen van Zefira Torna met muziek van Monteverdi en tijdgenoten.

Locaties en prijzen
Niet alleen het programma, maar ook de locaties en de toegangsprijzen zijn opmerkelijk. Veel is gratis en zelfs grotere producties kosten een fractie van wat je in pakweg Salzburg of Glyndebourne betaalt voor een kaartje. Voorstellingen zijn er in de reguliere theaters, maar ook op straat, in huiskamers en in de Schiecentrale.

Zie voor het volledige programma de website van Operadagen Rotterdam.

Vorig artikel

De wereld in 40 operahuizen: Barcelona

Volgend artikel

Les Arts Florissants floreert in de Doelen

De auteur

Francois

Francois