Buitenlands nieuwsNieuws

Muti wint tweede Birgit Nilsson Award

Riccardo Muti heeft de tweede Birgit Nilsson Award gewonnen. Dat maakte de jury vandaag bekend. Muti werd geprezen om zijn buitengewone bijdrage aan de opera- en concertwereld. Dit weekend nog stond de Italiaan letterlijk op de bres voor de kunstvorm, tijdens een voorstelling van Nabucco in Rome.

De Birgit Nilsson Award werd door de sopraan in het leven geroepen voordat ze zelf het leven liet in 2005. De eerst keer dat de één miljoen dollar tellende prijs werd uitgereikt, was in 2009, aan Plácido Domingo. Riccardo Muti krijgt de eer van de tweede award. Hij krijgt de prijs in oktober uitgereikt tijdens een speciale ceremonie.

Muti is gekozen vanwege zijn buitengewone bijdrage aan en invloed op de opera- en concertwereld, aldus de jury. Muti is één van de vooraanstaandste dirigenten van dit moment. Hij was chef van orkesten in Londen, Philadelphia en Milaan en is momenteel muzikaal directeur van het Chicago Symphony Orchestra.

Muti liet weten ontroerd te zijn door de prijs en de mooie woorden van de jury. Ook sprak hij zijn grote bewondering uit voor Nilsson, ‘een onvergelijkbare musicus en een grote interpreet’.

Hoe groot Muti’s hart voor opera is, bleek afgelopen weekend tijdens een voorstelling van Nabucco in het Teatro dell’Opera in Rome. Toen het publiek om een encore schreeuwde na het slavenkoor ‘Va pensiero’, zei Muti dat hij het koorwerk alleen zou herhalen als het publiek het zelf zong. Dat als protest tegen de vergaande bezuinigingen op cultuur in Italië. Het publiek ging als één man staan en zong het stuk mee.

Een saillant detail: Muti had eigenlijk helemaal niet mogen optreden. Vijf weken geleden viel hij van het podium tijdens een repetitie in Chicago, waarna hij een hartoperatie moest ondergaan. De artsen wilden dat hij nog twee weken rust hield, maar Muti wilde koste wat kost optreden in Rome.

Vorig artikel

Overbodige Walküre uit Bayreuth

Volgend artikel

Filmpjes: Händels meesterwerk Orlando (3)

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.