Home » CD-recensies

Overbodige Walküre uit Bayreuth

Bayreuth16 maart 2011

door

Soms vraag je je af wat er achter het beleid van de platenmaatschappijen zit. Waarom brengen ze iets uit en waarom juist niet? Zo’n bedenking heb ik bij de Walküre die Opus Arte op dvd heeft uitgebracht. Waarom?

Vorig jaar heeft Opus Arte de complete Ring des Nibelungen onder leiding van Christian Thielemann (opgenomen in 2009) op cd’s uitgebracht en daar hebben ze mij echt gelukkig mee gemaakt. Het geluid was prachtig en de bezetting met onder andere Eva-Maria Westbroek als Sieglinde en Endrik Wottrich als Siegmund was fenomenaal.

Ik was de firma daar bijzonder dankbaar voor, des te meer omdat ik aan de hand van recensies, berichten en fragmenten wist dat de enscenering totaal mislukt was. Het was zo slecht dat het publiek zelfs te moe was om boe te roepen.

Nou waren de omstandigheden ook niet optimaal. Lars von Trier, die de Ring oorspronkelijk zou regisseren, zag er op het laatste moment vanaf en zo belandde de regie in de handen van Tankred Dorst; een vermaard toneelschrijver, geen operaregisseur.

Maar goed, kan iemand mij nu vertellen waarom Opus Arte de productie van Die Walküre in 2010 alsnog voor dvd heeft opgenomen? Albert Dohmen (Wotan) en Linda Watson (Brünhilde) zijn goed en Thielemann is prachtig, maar een jaar eerder waren zij ook van de partij.

Edith Haller is van Helmigwe naar Sieglinde gepromoveerd en daar heb ik mijn bedenkingen bij. Johan Botha (Siegmund) is een kwestie van smaak.

Waarom heeft niemand de ploeg van Opus Arte naar Enschede gestuurd? Diepe zucht.

Die Walküre
Richard Wagner

Uitgevoerd door: Orkest van de Bayreuther Festspiele onder leiding van Christian Thielemann.
Solisten: Johan Botha, Albert Dohmen, Edith Haller, Linda Watson, Kwanchul Youn, Mihoko Fujimara, e.a.
Regie: Tankred Dorst.
Uitgever: Opus Arte (OA 1045 D)

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.