Buitenlands nieuwsNieuws

Mega-opera Stockhausen in wereldpremière

Sonntag aus Licht, het zevende deel van de megacyclus Licht van Karlheinz Stockhausen, gaat dit weekend in wereldpremière in Keulen. De zes uur durende opera wordt over twee dagen verspreid uitgevoerd in het Staatenhuis.

Het Staatenhaus (foto: Matthias Baus).

De invloedrijke componist Karlheinz Stockhausen (1928-2007) werkte 29 jaar lang aan Licht. Het is een operacyclus over de zeven dagen van de week en telt zo’n 29 uur muziek; de langste opera ter wereld. Geen wonder dat de cyclus nog nooit in zijn geheel opgevoerd is.

Van de zevende en laatste opera van de cyclus, Sonntag aus Licht, werden tot nu toe alleen afzonderlijke scènes opgevoerd. De Oper Köln tekent nu voor de wereldpremière van het volledige deel, verspreid over zaterdag 9 en zondag 10 april. Het is ‘ein Mammutprojekt’, aldus het operahuis.

In 2008 werd in Keulen al eens de tweede akte van Donnerstag aus Licht opgevoerd, in samenwerking met de musikFabrik van Peter Rundel en het theatergezelschap La Fura dels Baus onder leiding van Carlus Padrissa. Die samenwerking wordt nu voortgezet.

In totaal telt de uitvoering zes uur muziek en vindt plaats in het Staatenhuis, een hal van 5000 vierkante meter. Er is ruimte voor 400 bezoekers, die plaatsnemen op ligstoelen om ook de projecties op het plafond te kunnen volgen. Bij de uitvoering zijn tal van zangers betrokken.

Zie voor meer informatie de website van de Oper Köln.

Vorig artikel

Kupfers Elektra blijft het goed doen

Volgend artikel

The Very Best of Plácido Domingo

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.