Home » Buitenlands nieuws, Nieuws

Nominaties Gramophone Awards bekend

Londen16 augustus 2011 Geen reacties

Het toonaangevende magazine Gramophone heeft de nominaties voor de Gramophone Awards 2011 bekendgemaakt. In de categorie opera dingen opnames van Die Zauberflöte, Ermione en Otello naar de prestigieuze prijs.

De Gramophone Awards belonen de beste klassieke muziekopnames van het jaar. Al sinds de jaren tachtig organiseert het magazine Gramophone de prijs. Inmiddels worden de awards wel de ‘Oscars van de klassieke muziek’ genoemd.

Er zijn vijftien categorieën waarin prijzen gewonnen kunnen worden. In de categorie opera zijn drie titels genomineerd: Die Zauberflöte van Mozart met de Akademie für Alte Musik onder leiding van René Jacobs (Harmonia Mundi), Ermione van Rossini met het London Philharmonic Orchestra onder leiding van David Parry (Opera Rara) en Otello van Verdi met het London Symphony Orchestra onder leiding van Sir Colin Davis (LSO Live).

Opnames van Giordano’s Fedora, Rautavaara’s Kaivos en Strauss’ Ariadne auf Naxos (in het Engels) vielen net buiten de boot.

Ook in andere categorieën zijn er vocale genomineerden. Zo dingen een Venetiaanse productie van Death in Venice en een Londense productie van Don Carlo naar de prijs voor beste dvd-voorstelling en staat een registratie van Händels opera Flavio tussen de kanshebbers in de categorie ‘Baroqua vocal’.

In de recital-categorie moet Joyce DiDonato het met haar recente album Diva, Divo opnemen tegen Jonas Kaufmann met diens Verismo Arias en het Franse aria-album van Marie-Nicole Lemieux.

Er wordt een speciale award uitgegeven voor Artist of the Year. Voor deze prijs kan het publiek nog tot 31 augustus meestemmen op de website van Gramophone (registreren wel verplicht).

Op de shortlist staan de dirigenten Andris Nelsons, Gustavo Dudamel, Iván Fischer en Jordi Savall, de pianisten Mitsuko Uchida en Lang Lang, trompettiste Alison Balsom, violiste Alina Ibragimova, tenor Jonas Kaufmann en de Berliner Philharmoniker.

De winnaars worden op 6 oktober bekendgemaakt in het Dorchester Hotel in Londen. De prijsuitreiking is te volgen via de website van Gramophone.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.