Buitenlands nieuwsNieuws

Hermus dirigeert 3D-opera

De Nederlander Antony Hermus dirigeert momenteel een Don Giovanni in Rennes. Maar het is geen gewone Don Giovanni. Via een grootschalig project is de productie vandaag (2/6) in diverse bioscopen in Frankrijk en op de marktplaats in Rennes in 3D te bekijken.

Antony Hermus (foto: Stefan Kühle).
Antony Hermus (foto: Stefan Kühle).

„Het is echt een technologisch unicum in de operawereld”, reageert Antony Hermus vanuit Rennes. Op verschillende bioscoopschermen en op een groot scherm op de markt van Rennes zal vanavond de Don Giovanni-productie van Achim Freyer geprojecteerd worden. Met speciale brillen kunnen de toeschouwers Mozarts werk in 3D volgen.

En de 3D-uitzendingen zijn nog niet alles. De tv-zender Mezzo zendt de voorstelling van vanavond live uit (hoewel in 2D uiteraard) en morgen is de opera voor het wereldwijde publiek op twee internetsites te vinden: die van TV Rennes (www.tv-rennes.com) en die van Radio France (www.radiofrance.fr).

De productie beleefde op 23 mei al een ‘fantastisch ontvangen première’, aldus Hermus. Het gaat om een reprise van Freyers regie, ingestudeerd door de Nederlander Frans de Haas. De rol van Donna Anna wordt ook Nederlands ingevuld, door Angelina Ruzzafante. Stephen Gadd zingt de titelrol.

Voor Hermus is het zijn laatste opera voor de vakantie, al doet hij nog wel enkele operaconcerten. „Op een of andere manier heb ik daar een abonnement op, net als op openluchtconcerten”, zegt hij. Volgend seizoen gaat de dirigent aan de slag in Dessau als Generalmusikdirektor.

Vorig artikel

Enschede krijgt nieuw kunstenfestival

Volgend artikel

Kwartet zingt operaklassiekers

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.