Home » Buitenlands nieuws, Nieuws

Levine stopt met dirigeren tot 2013

New York10 december 2011 Geen reacties

James Levine zal tot het einde van seizoen 2012/2013 niet meer bij de Metropolitan Opera in actie komen. De maestro heeft veel tijd nodig om te herstellen van een beschadiging van zijn ruggemerg. Fabio Luisi neemt het nodige werk over.

James Levine (foto: Jörg Meyer).

Levine maakte afgelopen zomer tijdens zijn vakantie een val en beschadigde daarbij zijn ruggemerg. Hij moest een aantal maanden zijn werk neerleggen en diverse producties laten schieten.

Hoewel zijn herstel goed verloopt, is het onduidelijk wanneer hij de bok weer kan beklimmen. Daarom heeft hij samen met Met-directeur Peter Gelb besloten tot het einde van seizoen 2012/2013 al zijn optredens te schrappen. Dat geeft de Met de gelegenheid op tijd goede vervangers te zoeken.

,,Ik wil niet het risico lopen dat ik me moet terugtrekken uit voorstellingen nadat het seizoen al gepresenteerd is en de tickets verkocht zijn”, zegt Levine in een reactie. ,,Met dat in het hoofd heb ik met tegenzin besloten geen enkele voorstelling te plannen totdat ik er zeker van ben dat ik ze ook echt kan uitvoeren. Het is een teleurstelling om tot die conclusie te komen, maar ik weet dat het de juiste is.”

Fabio Luisi, die eerder dit seizoen al inviel voor Levine in Don Giovanni, Siegfried en Götterdämmerung, zal ook later in het seizoen Levine vervangen, bijvoorbeeld in nieuwe voorstellingen van de twee slotdelen van Wagners Ring. Verder worden er diverse andere dirigenten gezocht om Levine’s geplande optredens te vervangen.

Wat betreft Levine is er gelukkig ook wat positiefs te melden: de maestro zal zijn andere taken als muzikaal directeur van de Met langzamerhand weer gaan oppakken. Taken als de programmering van de volgende seizoenen, het coachen van zangers en werk voor het Lindemann Young Artist Development Programme.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.