Buitenlands nieuwsNieuws

Opera verzacht economische pijn Letland

Letland gaat momenteel door de ergste economische crisis sinds de val van de Sovjet-Unie. Opvallend genoeg zit het operahuis in hoofdstad Riga iedere voorstelling flink vol. Kennelijk kan opera de moeilijke omstandigheden enigszins verzachten.

Op dit moment staat Riga in het teken van het jaarlijkse Riga Opera Festival, een festival waarin de beste producties van het operahuis van de hoofdstad opgevoerd worden, waaronder de nieuwe werken van het afgelopen seizoen.

In een artikel van Reuters vertelt Jochen Breiholz, medewerker van het operahuis, dat zo’n 90 procent van de kaarten verkocht is. Een opvallend gegeven als je bedenkt dat operahuizen wereldwijd steeds meer moeite hebben hun zalen te vullen en helemaal als je bedenkt dat de economie van het Baltische land naar verwachting met maar liefst 20 procent inzakt dit jaar.

Maar volgens de auteur van het Reuters-artikel zoeken de Letten afleiding in het operagebouw, een stukje verzachting van de financiële beslommeringen van alledag. De Letse opera Joseph Is A Fruitful Bough doet het daarbij goed, evenals een Don Giovanni die zich afspeelt op een cruiseschip.

Vorig artikel

Operalyriek in gevoelige sferen

Volgend artikel

Vlaamse Opera houdt open huis in Gent

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.