AchtergrondBinnenkortBuitenlandFeatured

De operazomer op het Britse platteland

Iedere zomer zijn er in Groot-Brittannië operafestivals op oude landgoederen, ver van de grote steden. Het zijn niet altijd de beroemde namen die meedoen, maar de setting is vaak bijzonder. Omgeven door rozentuinen, oude kassen en follies komt de muziek tot leven. Place de l’Opera geeft wat tips voor de komende weken.

De Britse 'countryside' huist vele grote en kleine festivals (foto: Derek Voller / CC BY-SA 2.0).
De Britse ‘countryside’ huist vele grote en kleine festivals (foto: Derek Voller / CC BY-SA 2.0).

Nu Glastonbury – het grootste festival voor popmuziek in Groot-Brittannië – achter de rug is, keert de rust weer terug in de Engelse ‘countryside’ en kunnen de operafestivals hun programma openen of voortzetten.

Met name in het zuiden van het Engeland zijn er kleine en grote festivals, die meestal in een zaal of in elk geval overdekt worden gehouden. Al is de pauzepicknick op veel plaatsen een wezenlijk onderdeel van het bezoek aan een opera. Het bekendste en meest prestigieuze festival is dat op het landgoed van Lord Christie in Glyndebourne, maar er is veel meer.

Grange Park Opera

“Grange Park zet zijn onstuitbare opmars voort”, zo schreef The Observer over het festival dat in 1997 opende met Mozarts Le nozze di Figaro. De eigenaren van het landgoed, Lord and Lady Ashburton, brengen zeven weken lang opera in een modern theater dat werd gebouwd in de achttiende-eeuwse serre, nadat de eerste voorstellingen in de oude portrettengalerij waren geproduceerd. Dat deel van het landhuis in Hampshire had, zoals men dat daar zegt, “a slightly worrying roof”.

De laatste jaren bracht men 53 producties. Dit jaar staan er vier opera’s op het programma. Aan de basis van de programmering staat de betrokkenheid van Grange Park Opera bij internationaal, opkomend talent en de wens om weinig opgevoerde opera’s te produceren en nieuw publiek te bereiken. Speciale kortingen voor jongeren moeten dat voornemen ondersteunen. Het geld komt niet van de overheid, maar wordt verdiend met kaartverkoop, aangevuld met donaties.

Dit jaar begon het Grange Park-seizoen met Peter Grimes van Britten, in een regie van Jeremy Sams en onder muzikale leiding van Stephen Barlow. La traviata was de tweede productie van dit jaar, met de Italiaan Gianluca Marciano voor het orkest en Lindsay Posner als regisseur. Op zaterdag 5 juli is de laatste uitvoering van de serie.

Van 6 tot en met 16 juli is Schoppenvrouw van Tsjaikovksi te zien. De originele regie is van Antony McDonald, in Nederland bekend van zijn Ring des Nibelungen voor de Nederlandse Reisopera. Zijn productie wordt hernomen met Peter Relton als ‘revival director’ en Gianluca Marciano voor het Bournemouth Symphony Orchestra. In de hoofdrollen zingen enkele vaste namen van Grange Park, zoals Anne-Marie Owens en Stephen Gadd.

Het seizoen sluit met Franse opera: Jules Massenets laatste werk Don Quichotte wordt van 4 tot en met 9 juli gespeeld in een regie van Charles Edwards en onder muzikale leiding van Renato Balsadonna. Solisten zijn onder anderen Clive Bayley, Sara Fulgoni en David Stout. Het BBC Concert Orchestra begeleidt de voorstellingen.

Voor iedere voorstelling zijn er champagne en canapés, in de pauze kan men zijn speciale 2014-ontwerp van de Grange Park Mug laten vullen en voor wie zelf zijn picknick meebrengt levert het operahuis een kruier om de manden met lekkernijen en het ‘china’ naar de tuin te brengen.

Zie voor informatie de website van Grange Park Opera.

Longborough Festival Opera

In 1991 begon wat nu de Longborough Festival Opera heet als Banks Fee Opera. Het festival is met name bekend door de programmering van opera’s van Wagner. Na de losse delen in voorgaande jaren kon het operahuis in Longborough vorig jaar twee volledige Ring-cycli presenteren, als enige in Groot-Brittannië. De voorstellingen vinden plaats in een voormalige schuur op het landgoed in Gloucestershire.

Het huis van de Longborough Festival Opera.
Het huis van de Longborough Festival Opera.

Het Wagner-aandeel bestond dit jaar slechts uit een concert met de Wesendonck-Lieder door Rachel Nicholls. Voor volgend jaar staat een productie van Tristan und Isolde gepland.

Het programma van deze zomer kent drie grote operaproducties. Il barbiere di Siviglia van Rossini krijgt vijf uitvoeringen en loopt nog tot en met 18 juli. Jonathan Lyness staat voor het orkest, Richard Studer deed de regie en in enkele van de hoofdrollen zingen Grant Doyle, Helen Sherman en Nick Sales.

Tosca van Giacomo Puccini heeft nog uitvoeringen tot en met 19 juli. Die opera wordt ook gedirigeerd door Jonathan Lyness en geregisseerd door Richard Studer. In de hoofdrollen: Lee Bisset, Simon Thorpe en Adriano Graziani.

Händels Rinaldo wordt door een jong ensemble van net afgestudeerde zangers gebracht. Ze staan onder muzikale leiding van Jeremy Silver en worden geregisseerd door Jenny Miller. De opera is op 24 en 26 juli te zien.

Zie voor meer informatie de website van Longborough Festival Opera.

Garsington Opera

Garsington, niet ver van Oxford, streeft naar een gemengde programmering, met bekend en minder bekend repertoire. Dit jaar opende het festival met Beethovens Fidelio, die nog tot en met 13 juli wordt gespeeld. In de hoofdrollen zingen Joshua Bloom, Darren Jeffery en Peter Wedd. Het eigen Garsington Opera Orchestra & Chorus wordt geleid door Douglas Boyd, John Cox doet de regie.

De Nederlandse bariton Quirijn de Lang, die een graag geziene gast is op de Britse festivals, zingt de rol van D’Arlange in Vert-Vert van Offenbach. Dirigent van deze productie is David Parry, Martin Duncan doet de regie. De rol van Valentin/Vert-Vert wordt gezongen door Robert Murray, Geoffrey Dolton zingt Baladon. De voorstelling is nog tot en met 9 juli te zien.

Voor de voorstelling The cunning little vixen, een opera van Leoš Janáček, worden de bezoekers gewaarschuwd: er zitten scènes van een ‘adult nature’ in, die, zo stelt men de bezoekers gerust, slechts bedoeld zijn voor een komisch of dramatisch effect. Regisseur Daniel Slater tekent voor het ontwerp van de productie, Garry Walker dirigeert het eigen koor en orkest van Garsington. De rol van de boswachter wordt gezongen door Grant Doyle, Lucy Schaufer is zijn vrouw en Timothy Robinson zingt de schoolmeester. Er zijn nog uitvoeringen tot en met 12 juli.

Zie voor meer informatie de website van Garsington Opera.

West Green House Opera

Het ene festival dat op bezoek gaat bij het andere: dat gebeurt ook met het jonge talentenprogramma van Garsington Opera. De leden brengen bij de West Green House Opera een hernomen productie van Hänsel und Gretel van Humperdinck. De uitvoeringen vinden plaats op 26 en 27 juli.

Het West Green House is beroemd om zijn tuinen. Daar vinden op enkele zondagochtenden optredens plaats van jong operatalent, tegen de achtergrond van het meer en het eiland. Het festival belooft: “Enjoy a Sunday morning in our lovely summer gardens followed by an hour of enchanting songs from operetta to the movies.” Het is alsof Hyacinth Bouquet persoonlijk de redactie van de website heeft gevoerd. De optredens vinden plaats op 27 juli en 3 augustus.

Twee eigen producties van West Green House worden onder de titel Amadeus op één avond uitgevoerd: de eenakter Prima la musica e poi le parole van Antonio Salieri, gevolgd door Der Schauspieldirektor van Wolfgang Amadeus Mozart. In de hoofdrollen zingen Katherine Blumenthal, Helen Massey en Matthew Sharp. De voorstelling vindt plaats op 30 juli.

Op 1 augustus zingen en spelen sopraan Kirsty Hopkins en pianist James Burton, maar de hoofdgast spreekt slechts: Dame Penelope Keith. De beroemde Britse comédienne, in Nederland bekend van tv-series als To the manor born, vertelt over haar favoriete operastukken, die door de musici worden uitgevoerd. Ms. Keiths optreden is op 1 augustus.

Een musical staat ook op de planning van West Green House. In A little night Music van Stephen Sondheim zit onder meer de bekende song ‘Send in the clowns’. Onder muzikale leiding van Jonathan Lyness en in een regie door Richard Studer, sinds jaren de vaste regisseur van het Longborough Festival, zingen onder anderen Goeffrey Dolton, Gaynor Keeble en Caroline McPhie. De voorstellingen vinden plaats op 2 en 3 augustus.

Zie voor meer informatie de website van West Green House Opera.

Vorig artikel

Hampson viert Strauss-jaar met Notturno

Volgend artikel

Belcanto Academy-zangers geven concert

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Willy Israël
    4 juli 2014 at 14:15

    Leuk al die landelijke concerten en opera’s!
    In deze lijst ontbreekt nog een plaats die mij na aan het hart ligt,
    nl.:”Minack” open air Theatre(& exhibition centre). Is te vinden in Cornwall, iets onder “Landsend” bij de plaats Porthcurno. De achtergrond van het toneel wordt gevormd door de zee en s’avonds de ondergaande zon! Heel byzonder!