Home » Nieuws

Concertgebouw presenteert jubileumjaar

Amsterdam26 september 2012

door

Het Concertgebouw viert in 2013 zijn 125-jarig jubileum met onder meer 24 jubileumconcerten, een Sterrenjubileum, twee wereldpremières, foto-exposities, meezingconcerten en live-concertregistraties. Dat werd woensdag bekendgemaakt. Vocale opvallers: Eva-Maria Westbroek, Thomas Hampson en Angela Gheorghiu.

(Foto: Leander Lammertink)

De rode lijn in de jubileumprogrammering van het beroemde concerthuis aan het Museumplein zijn de 12,5 decennia geschiedenis die het Concertgebouw inmiddels geschreven heeft. Vanaf januari is er iedere maand een jubileumconcert geprogrammeerd in de Grote Zaal en in de Kleine Zaal, waarin één decennium uit de huishistorie centraal staat.

Deze 24 concerten worden aangevuld met een groot aantal andere jubileumactiviteiten. Op 10 april – de vooravond van de officiële verjaardag van het Concertgebouw – vindt er bijvoorbeeld een Sterrenjubileum plaats, in samenwerking met het eveneens jubilerende Concertgebouworkest. De sterren Janine Jansen, Thomas Hampson en Lang Lang hebben hun medewerking toegezegd.

Ook zullen er twee nieuwe composities in wereldpremière gegaan, beide geschreven als verjaardagscadeau voor het Concertgebouworkest. Het ene is afkomstig van de Finse componist Magnus Lindberg, het andere van Louis Andriessen.

Vocale artiesten hebben in de jubileumprogrammering een fors aandeel, met ook veel aandacht voor Nederlandse zangers en zangeressen. Hieronder een selectie van vocale of deels vocale concerten.

8 januari, Grote Zaal
Eva-Maria Westbroek zingt aria’s van Verdi en Wagner met het Nederlands Philharmonisch Orkest onder Mark Wigglesworth.

4 februari, Kleine Zaal
Christianne Stotijn geeft met pianist Joseph Breinl en Oxalys een recital met werk van Busoni, Diepenbrock, Zemlinsky en Mahler.

20 maart, Grote Zaal
De Nederlandse Bachvereniging brengt de Matthäus-Passion van Bach, met Marcel Beekman als de Evangelist en Andreas Wolf als Christus.

24 april, Kleine Zaal
Mezzosopraan Cora Burggraaf verzorgt met het Calefax Rietkwintet een programma met muziek van onder andere Ravel, Copland, Weill, Britten en Bosmans.

22 mei, Grote Zaal
Asko|Schönberg en Theaterkoor Dario FO voeren Die Dreigroschenoper van Weill uit, met onder andere Ellen ten Damme in de cast.

23 mei, Kleine Zaal
Lenneke Ruiten en het ARC Ensemble zetten de spotlichten op muziek van Smit, Stephan, Richeter, De Roos, Korngold, Kattenburg en Milhaud.

3 juni, Grote Zaal
Het BBC Scottish Symphony Orchestra onder leiding van Ian Volkov voert Brittens omvangrijke Spring Symphony uit, samen met de Laurenscantorij en het Laurens Collegium Rotterdam.

24 september, Grote Zaal
Angela Gheorghiu geeft een concert met een nog nader bekend te maken orkest.

15 oktober, Grote Zaal
Het Orkest van de Achttiende Eeuw voert Mozarts Così fan tutte uit, met onder andere Lenneke Ruiten en Anders Dahlin in de cast.

3 en 4 december, Grote Zaal
Musici uit het Nederlands Kamerorkest, amateurmusici, -zangers, -dansers en -acteurs voeren onder Matthew Rowe de musical West Side Story van Bernstein op.

Naast de concerten zijn er in het jubileumjaar fototentoonstellingen te zien in de Juliana- en de Beatrix-foyer, wordt iedere maand het Concertgebouw Magazine uitgegeven (met bijdragen van onder andere Geert Mak) en zullen diverse concerten live gestreamd worden via www.concertgebouw.nl/live.

Zie voor meer informatie de website van het Concertgebouw.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.