Buitenlands nieuwsNieuws

Belvedere-finale in 2013 in Amsterdam

De finale van de gerenommeerde Internationaler Hans Gabor Belvedere Gesangswettbewerb vindt volgend jaar niet in Wenen plaats, maar in Het Muziektheater in Amsterdam. Dat maakte de competitie deze week bekend. De afgelopen 31 jaar werd het concours in Wenen georganiseerd.

Oscar Hammerstein, Isabella Gabor, Jan Meulendijks en Holger Bleck kondigden de komst naar Amsterdam aan (foto: Belvedere).

De finale zal op 6 juli 2013 in samenwerking met De Nederlandse Opera in Amsterdam worden georganiseerd. Het is voor het eerst sinds de oprichting van het concours in 1981 dat de finale buiten Oostenrijk plaatsvindt.

Het management van de competitie wil in de komende jaren verschillende steden de finale laten organiseren. Zo zal het concours onder meer Duitsland en Engeland aandoen.

De organisatie behoudt zijn hoofdkwartier in Wenen en neemt allerminst met ‘wrok’ afscheid van de Oostenrijkse hoofdstad, zo vertelde Holger Bleck, één van de leiders van het concours, tegenover ORF. De voornaamste reden van de ‘internationalisering’ van de competitie is afnemende belangstelling in Wenen zelf.

Bleck en de andere manager, Isabella Gabor, reageerden verheugd over het vertrek naar Amsterdam. “De stad Amsterdam geeft grote steun aan de Belvedere Competitie en helpt om een fonds op te zetten dat ervoor moet zorgen dat dit enorm belangrijke en prestigieuze zangconcours, dat de levens van zoveel jonge zangers verandert, voort zal bestaan. Dat is een fantastisch vooruitzicht en we zijn daar erg dankbaar voor.”

Inschrijving voor de competitie begint in februari 2013. In maart volgen voorronden in meer dan 50 steden wereldwijd, waarna op 6 juli een internationale jury met casting directors van de meest vooraanstaande operahuizen over de finalisten zal oordelen.

Zie voor meer informatie over de competitie de website van de Internationaler Hans Gabor Belvedere Gesangswettbewerb.

Vorig artikel

NTR vult decembermaand met opera

Volgend artikel

Robert Holl keert terug in Kleine Zaal

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

2Reacties

  1. lalala
    1 december 2012 at 12:16

    wist ik allang…. 😉

  2. 5 december 2012 at 11:20

    correctie: voor meer informatie over de competitie de website van de Internationaler Hans Gabor Belvedere Gesangswettbewerb: http://www.belvedere-competition.com
    We kijken uit naar Amsterdam. Isabella Gabor en Holger Bleck, General Management, International Hans Gabor Belvedere Singing Competition