BinnenkortNieuws

NTR vult decembermaand met opera

Na de ‘opwarmweek’ op Cultura24 is het vanaf 2 december tijd voor een hele maand opera op tv bij de NTR. Hoogtepunten uit het afgelopen seizoen van De Nederlandse Opera worden aangevuld met een Europees overzicht en de nieuwe film van Opera Spanga.

Rond de kerstdagen wordt Pierre Audi's regie van Parsifal in twee delen uitgezonden (foto: Monika Rittershaus / Ruth Walz).

Deze week is er op Cultura24 veel opera te zien in de ‘opwarmweek’ die de zender heeft geprogrammeerd. U kunt via de kabel kijken, op internet of natuurlijk via de speciale videospeler die Place de l’Opera deze week aanbiedt.

Traditioneel zit de decembermaand vol met opera op tv bij de NTR. Het afgelopen jaar is een aantal voorstellingen van De Nederlandse Opera opgenomen. Voorzien van een inleiding worden ze in december op Nederland 2 uitgezonden. Maar er is nog meer.

De maand opent op zondagmiddag 2 december met het jaarlijkse overzicht dat de BBC maakt onder de titel The Best of European Opera, met fragmenten uit Lucia di Lammermoor, Parsifal, Rusalka en Wozzeck.

De eerste complete opera volgt een week later, op 9 december: Iphigénie en Aulide, het eerste deel van een double bill die De Nederlandse Opera in september vorig jaar in Het Muziektheater bracht. In dit deel zijn de solisten onder andere Nicolas Testé, Anne Sofie von Otter, Véronique Gens en Martijn Cornet.

Het tweede deel, Iphigénie en Tauride, volgt op 16 december. Beide opera’s van Gluck werden begeleid door Les musiciens du Louvre onder leiding van Marc Minkowski. In deel twee zingen onder andere Mireille Delunsch en Salomé Haller.

Rond de kerstdagen wordt in twee delen Parsifal van Richard Wagner uitgezonden. De eerste akte staat op zondag 23 december gepland, de tweede op woensdag 26 december. In de regie die Pierre Audi maakte, met decors van Anish Kapoor, zongen Alejandro Marco-Buhrmester, Falk Struckmann en Christopher Ventris de hoofdrollen.

Een in Nederland zeldzaam genre, de operafilm, is op 25 december te zien. Donna Giovanna is de derde film die Opera Spanga maakte. Hij ging afgelopen zomer in première in de drive-in bioscoop in Spanga. Het verhaal van de vrouwelijke equivalent van de rokkenjager werd in een regie van Corina van Eijk verfilmd met Klara Uleman als Donna Giovanna en Francis van Broekhuizen als Leporella. Il Commendatore wordt gezongen door Peter Michailov, als het – voor de gelegenheid – herenduo Masetto en Zerlino zijn Marcel van Dieren en Charles Hens te zien.

De NTR Operamaand besluit op 30 december met de uitzending van De legende van de onzichtbare stad Kitesj en het meisje Fevronja van Nikolaj Rimski-Korsakov. Die productie uit februari van dit jaar werd muzikaal geleid door Marc Albrecht en geregisseerd door Dmitri Tcherniakov. In de hoofdrollen zongen onder andere Vladimir Vaneev, Maxim Aksenov en Svetlana Ignatovich.

Op de website van de NTR vindt u alle informatie over de opera’s in december.

Hieronder de trailer van de operamaand:

Vorig artikel

Henk Neven: 'De zee kom je overal tegen'

Volgend artikel

Belvedere-finale in 2013 in Amsterdam

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.