Buitenlands nieuwsNieuws

Thielemann vertrekt uit München

De bekende Duitse dirigent Christian Thielemann gaat de Münchner Philharmoniker verlaten. Hij ging niet akkoord met een contractvoorstel dat het stadsbestuur hem deed, waarna dat bestuur besloot zijn contract niet te verlengen. Er wordt inmiddels druk gespeculeerd over zijn opvolger.

Het punt waar de onderhandelingen tussen Thielemann en het bestuur van Munchen op vastliep, was de invloed van de Generalmusikdirektor. Die wilde ook inspraak hebben in de keuze van gastdirigenten en hun programma, maar het bestuur wilde dat recht voorbehouden aan de intendant.

Het bleek zo’n onoverkomelijk issue dat de onderhandelingen stukliepen. Na seizoen 2010/2011 zal Thielemann daarom vertrekken, al oppert het dagblad Die Zeit dat hij misschien nog wel eerder verdwijnt.

De prangende vraag in de Zuid-Duitse stad is nu wie hem gaat opvolgen. Die Zeit noemt de 29-jarige Amerikaan James Gaffigan en ook Kent Nagano, die al de Bayerischen Staatsoper muzikaal leidt.

Vorig artikel

Cedolins is grandioos als Norma

Volgend artikel

Wat doen de Nederlanders?

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.