Nieuws

Floris Visser nieuwe directeur Trionfo

Floris Visser is benoemd tot algemeen directeur van Opera Trionfo. Hij volgt Jeanne Companjen op, die het operagezelschap in 1998 oprichtte. “Dat ik het gezelschap kan overdragen aan dit grote en jonge talent, zie ik als een mooie bekroning van mijn directeurschap”, aldus Companjen.

Floris Visser (foto: Allard Willemse).

Opera Trionfo zette zich de afgelopen vijftien jaar onder leiding van Jeanne Companjen in om verrassend, onbekend repertoire te brengen (vaak Nederlandse premières) en jong talent kans te geven op ervaring.

Bestuursvoorzitter Bubo Damen: “We zijn Jeanne Companjen zeer erkentelijk voor de grote gedrevenheid waarmee zij van Opera Trionfo een toonaangevend operagezelschap heeft gemaakt. Voor haar visie en niet-aflatende energie om vijftien jaar lang die visie om te zetten in klinkende resultaten, danken wij haar oprecht.”

Companjen strikte begin dit jaar Floris Visser om een productie van Owen Wingrave de regisseren. Dat beviel zo goed dat ze in hem haar opvolger zag. “Het was een schot in de roos. Dat ik het gezelschap nu kan overdragen aan dit grote en jonge talent, geheel in de geest van de organisatie, zie ik als een mooie bekroning van mijn directeurschap.”

De 30-jarige Visser was de afgelopen seizoenen met vele producties in Nederland te zien en werd onlangs als eerste Nederlander uitgenodigd om bij het beroemde Bolshoi Theater in Moskou een productie te regisseren.

“Ik verheug me erop om de unieke signatuur van Opera Trionfo te continueren en verder te ontwikkelen”, zegt Visser in een reactie. Hij belooft alvast te blijven samenwerken met het Nieuw Ensemble van Ed Spanjaard, maar wil ook “onbekende juwelen” uit de klassieke periode en barok brengen.

“Daarnaast wil ik een cultureel ondernemer zijn. Het is niet meer vanzelfsprekend dat alleen overheid en fondsen ondersteuning bieden. Ik zie het als onze opdracht om bedrijfsleven, private partijen en nieuwe generaties blijvend te betrekken bij de opera.”

Vorig artikel

Audi en Mostart over de Opera Awards

Volgend artikel

Programma 100e Arena di Verona Festival

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. Jan-Tiemon Oosterhoff
    7 augustus 2013 at 18:10

    Mooi intervieuw op dit moment op radio1 met Floris(7-8-2013) in Kunststof.