Home » Buitenlands nieuws, Nieuws

Programma 100e Arena di Verona Festival

Verona24 april 2013 1 reactie

door

Het Arena di Verona Opera Festival bestaat deze zomer honderd jaar. Begonnen in 1913 groeide het aan Verdi gewijde festival uit tot een wereldberoemd Italiaans evenement. De muziek van Verdi staat ook dit jaar weer in het middelpunt, met Plácido Domingo als eregast.

De Arena di Verona (foto: Gianfranco Fainello).

Eén van de plaatsen op de wereld waar operaliefhebbers hun kunstvorm op de meest intense manier beleven, is in de Arena van Verona, in de openlucht. De jaarlijkse zomerprogrammering trekt opera-adepten maar ook geïnteresseerde toeristen. Verdi staat in het jaar dat zijn tweehonderdste geboortedag wordt gevierd, weer centraal.

De opera’s in de arena van Verona hebben de naam echte volksevenementen te zijn, gekoesterd door de Italianen en met lichte verbazing bezocht door mensen van buiten dat land. De prijzen voor kaarten eindigen bij 219 euro voor de allerbeste plaatsen bij enkele premières en gala-avonden en beginnen, voor ongeplaceerde rangen, bij 10 euro voor kinderen onder de 15 jaar. Voor ongeplaceerde rangen voor volwassenen kan het publiek onder de 30 euro terecht.

Op zaterdag 1 juni staan Plácido Domingo, José Carreras en Andrea Bocelli op het podium van de arena om het honderdjarig jubileum van het Verona-festival te vieren. In totaal 500 medewerkers, solisten, koor en orkest zullen fragmenten brengen uit Aida, Nabucco, La Traviata en andere bekende werken van Giuseppe Verdi. Het tv-station RAI UNO en de radio zenden de show, die wordt opgedragen aan Luciano Pavarotti, live uit.

Plácido Domingo is tijdens het jubileumseizoen eregast als artistiek directeur van het festival. Hij zal niet alleen op 4 juli en 18 augustus de titelrol zingen in Nabucco, maar ook twee speciale gala-avonden leiden.

De eerste, op 15 augustus, staat in het teken van Verdi en Wagner. Dirigent Daniel Harding begeleidt met zijn orkest dan solisten als Evelyn Herlitzius en Violeta Urmana. Daniel Oren dirigeert het orkest op de gala-avond van 20 augustus, als de winnaars van recente edities van de Operalia-competitie samen met organisator Domingo optreden.

Op een paar avonden klinkt er deze zomer geen opera van Verdi. Dan zijn er uitvoeringen van het Requiem, ook van de Italiaanse componist, en de opera Roméo et Juliette van Gounod (drie voorstellingen).

Er staan twee producties van Aida op de planning. De allereerste voorstelling die in de arena van Verona werd gemaakt, in 1913, was Aida. Regisseur Gianfranco de Bosio, inmiddels de tachtig gepasseerd, zal die oude versie opnieuw ensceneren. Hij volgt de enscenering van Fagiuoli uit 1913. In dat jaar kwam de tenor Giovanni Zenatello voor het eerst op het idee dat de Romeinse arena van zijn geboortestad heel geschikt zou zijn om Aida op te voeren. Een hele nieuwe Aida wordt geproduceerd door de Spaanse theatermakers van La Fura dels Baus.

De grote producties van dit jaar worden tien- tot vijftienmaal opgevoerd in de maanden juni tot september. Per opera zijn er wel drie of vier verschillende castsamenstellingen. Doorgaans is er één dirigent die alle uitvoeringen leidt.

Hieronder de volledige programmering:

Aida (nieuwe versie)
Dirigent: Omer Meir Wellber
Regie: La Fura dels Baus
Solisten: Hui He, Daniela Dessi, Ambrogio Maestri, e.a.
Van 14 juni – 3 augustus 2013

Nabucco
Dirigent: Julian Kovatchev
Regie: Gianfranco de Bosio
Solisten: Plácido Domingo, Ambrogio Maestri, Carlo Colombara, e.a.
Van 15 juni – 5 september 2013

La traviata
Dirigent: Andrea Battistoni
Regie: Hugo de Ana
Solisten: Lana Kos, John Osborn, Fabio Capitanucci, e.a.
Van 22 juni – 8 augustus 2013

Il Trovatore
Dirigent: Giuliano Carella
Regie: Franco Zeffirelli
Solisten: Dmitri Hvorostovsky, Carlo Ventre, Andrea Ulbrich, e.a.
Van 6 – 27 juli 2013

Messa di Requiem
Dirigent: Myung-Whun-Chung
Solisten: Hui He, Fabio Sartori, Daniela Barcellona, e.a.
Op 13 juli 2013

Gala Verdi
Dirigent: Andrea Battistoni
Solisten: Aleksandra Kurzak, Nino Machaidze, Vittorio Grigolo, e.a.
Op 17 juli 2013

Rigoletto
Dirigent: Riccardo Frizza / Plácido Domingo
Regie: Ivo Guerra
Solisten: Leo Nucci, Olga Peretyatko, Aleksandra Kurzak, e.a.
Van 9 augustus – 6 september 2013

Aida (oude versie)
Dirigent: Daniel Oren / Plácido Domingo
Regie: Gianfranco de Bosio
Solisten: Lucrezia Garcia, Ekaterina Gubanova, Marco Spotti, e.a.
Van 10 augustus – 8 september 2013

Roméo et Juliette (C. Gounod)
Dirigent: Marco Letonja
Regie: Francesco Micheli
Solisten: Marina Rebeka, Nino Surguladze, Giogio Giuseppini, e.a.
Van 31 augustus – 7 september 2013

Wie niets wil missen, kan de speciale app downloaden met de programmering en de mogelijkheid om direct kaarten te reserveren. Hieronder de QR-codes voor Apple iOS en Android:

Om de app te downloaden (links Android, rechts iOS) hoeft u alleen uw smartphone met QR-reader voor het scherm te houden.

Zie voor meer informatie de website van de Arena di Verona.

1 reactie »

 • K Bastiaensen zei:

  Ik heb genoten van uw enthousiaste verhalen ; gaarne zou ik zelf met vrienden gegaan zijn , maar vanwege een ongeval daartoe voorals nog niet in staat;

  Ik plan nu 2014 in : KUNT U MIJ REEDS GEVENS / PROGRAMMA ETC VOOR DAT JAAR DOEN TOEKOMEN;

  OF HET ADRES WAAR IK E E A TE WETEN KAN KOMEN;

  HEEL VEEL DANK REEDS VOOR UW MEDEWERKING!!,

  KAREL BASTIAENSEN

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.