Home » Achtergrond, Nieuws

EOD: Tips voor beginnende operafans

11 mei 2010 1 reactie

Je bent net gevallen voor het genre opera, maar je kast telt nog maar weinig cd’s en dvd’s. Waar te beginnen? Welke opera’s moet je gehoord hebben en welke opnamen zijn aan te raden voor die kennismaking? De discografieën die Basia Jaworski de afgelopen jaren op Place de l’Opera publiceerde, helpen je verder.

Basia Jaworski aan het woord in een documentaire rond La fanciulla del West.

Lees meer over: Die Zauberflöte
Die Zauberflöteis een Singspiel van Mozart. Het is één van de populairste werken onder operahuizen. Ieder seizoen zijn er in talloze plaatsen voorstellingen van het sprookjesachtige stuk te beleven. Het verhaal gaat over prins Tamino, die samen met de kleurrijke vogelvanger Papageno op zoek gaat naar de gevangengenomen prinses Pamina. Langzamerhand ontdekt hij dat niet Pamina’s ontvoerder, de priester Sarastro, maar haar moeder, de Koningin van de Nacht, de boze in het spel is.

Lees meer over: Il barbiere di Siviglia
Wil je de nodige vrolijke noten in je kast halen? Dan moet je zeker bij Gioachino Rossini zijn. Zijn bekendste komische opera is Il barbiere di Siviglia, een dol stuk rond een handige barbier, een gladde graaf en een opgesloten meid.

Lees meer over: Rigoletto
Aan drama geen gebrek in deze geliefde opera van Giuseppe Verdi. De verhaallijn gaat van noodlottig tot erger en de afloop is ronduit tragisch. De muziek is echter wonderschoon, met als ‘aanknopingspunt’ voor de beginner de hitaria ‘La donna è mobile’.

Lees meer over: Lucia di Lammermoor
Nog een klassieker met een tragisch karakter is Gaetano Donizetti’s opera Lucia di Lammermoor. Het werk gaat over de arme Lucia, die haar verstand verliest als ze denkt dat haar geliefde Edgardo is overleden en tegen haar wil met Arturo moet trouwen. De ‘waanzinscène’ uit de derde akte is beroemd en heeft menig grote diva uit het verleden roem bezorgd.

Lees meer over: Roméo et Juliette
Het beroemde verhaal van Romeo en Julia is voor vele componisten een bron van inspiratie geweest. Zeker aan te raden is de volop romantisch opera die Charles Gounod ervan maakte. Wie van Franse lyriek houdt, zal smullen van dit werk.

Lees meer over: L’elisir d’amore
Opera met een knipoog, dat is L’elisir d’amore van Donizetti. Het is een dorpskomedie vol kleurrijke figuren: een naïeve boerenjongen ‘in love’, een schijnbaar onbereikbare schoonheid, een kwakzalver, een macho officier… Plezier genoeg!

Meer Open Dag Place de l’Opera

Waar moet ik heen?
Recensies over oud en nieuw
Operazangers kunnen ook praten
Wie is wie in de operascene?
Kennen Amerikanen ook opera?

door

1 reactie »

  • HanzChristian zei:

    Leuk, die handige pocket-aanhakers van Basia. In opera-land beschouw ik mezelf nog steeds als een beginner, dus alles voor Dummies I Like. Een uitgebreidere studie volgt zodra de voorstelling daar om roept.

    De achtergrond van Lucia Di Lammermoor is bijvoorbeeld waanzinnig boeiend. Tot en met de geschiedenis van het oorspronkelijke verhaal en diens schrijver.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.