AchtergrondNieuws

EOD: Operazangers kunnen ook praten

U hoort operazangers meestal alleen zingen. Alles in opera, ook de dialogen, wordt immers gezongen. Maar zangers hebben ook veel te vertellen. Ze maken in hun vak veel mee, zijn vaak onderweg en staan onder grote spanning bij hun optredens. Luister naar hun verhalen in onze serie podcasts.

Sinds een jaar biedt Place de l’Opera podcasts aan: audio-items die u kunt beluisteren op de site en die ook te downloaden zijn naar uw pc, laptop, tablet of smartphone. Een aantal podcasts is gewijd aan gesprekken met zangers en zangeressen. Hieronder een overzicht. Via de links opent u de podcasts.

Rosanne van Sandwijk, een nog jonge Nederlandse zangeres, vertelde in het voorjaar van 2012 hoe ze liederen en opera graag afwisselt, hoe ze zich voorbereidde op haar rol in Parsifal en over haar toekomstplannen.

Thomas Oliemans is een Nederlandse zanger die ook in het buitenland succes heeft. Het prestigieuze Royal Opera House in Londen nodigde hem vorig jaar uit voor de rol van Schaunard in La Bohème van Puccini. Hij vertelde vanuit Londen over zijn ervaringen.

Quirijn de Lang is ook vaak in het buitenland te vinden, maar dat was al zo toen hij jong was. Hij heeft op veel plaatsen in Nederland gewoond en vond zijn thuis in Haarlem. Begin dit jaar zong hij in Nederland in Die Frau ohne Schatten en in L’amour des trois oranges.

Robert Holl is een Nederlandse zanger die overal op de wereld bekend is en die als lid van een select gezelschap Nederlanders kan zeggen dat hij in het Wagner-walhalla Bayreuth heeft opgetreden. Hij had een zwaar jaar in 2012. Aan het eind daarvan sprak Place de l’Opera met hem.

Judith van Wanroij heeft een breed repertoire. Zowel de moeilijke cyclus Sheherazade van Ravel als liederen van Poulenc in een jazztempo, in het programma ‘Opera meets the blues’, stonden op haar programma in de zomer van 2012. We volgden haar bij beide activiteiten.

Marco Bakker zong bij Opera Zuid afgelopen seizoen weer eens een echte operarol: de Comte des Grieux in de opera Manon van Jules Massenet. Hij zit al lang in het vak en heeft veel te vertellen.

Martijn Cornet kreeg, net voordat hij dertig werd, de kans éen van zijn droomrollen te zingen, de hoofdrol van Don Giovanni in de opera van Mozart. We spraken de zanger vooraf en ook vlak voor de eerste keer dat hij de rol op Nederlandse bodem zou zingen.

Marina Poplavskaya had veel succes met haar vertolking van Violetta in La Traivata van Verdi, bij De Nederlandse Opera. Ze werd daarna een wereldster. Deze week werd bekend dat ze haar rol in de nieuwe serie opvoeringen moest teruggeven vanwege gezondheidsproblemen. Tijdens de repetitieperiode sprak Place de l’Opera met de sopraan uit Moskou.

U vindt bij iTunes alle afleveringen van de Place de l’Opera-podcasts. Daar kunt u zich ook gratis abonneren.

Meer Open Dag Place de l’Opera

Waar moet ik heen?
Recensies over oud en nieuw
Tips voor beginnende operafans
Wie is wie in de operascene?
Kennen Amerikanen ook opera?

Vorig artikel

EOD: Tips voor beginnende operafans

Volgend artikel

EOD: Wie is wie in de operascene?

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.