AchtergrondNieuws

EOD: Kennen Amerikanen ook opera?

Hoewel opera ontstaan is in het Italië van rond 1600, is de kunstvorm uitgewaaierd over de hele wereld. Ook Amerika heeft zich vol op het genre gestort, en misschien wel het best aangeschreven operahuis ter wereld voortgebracht: de Metropolitan Opera. Hieronder een verzameling lezenswaardige verhalen uit de States.

Het icoon van de Amerikaanse operawereld is de Metropolitan Opera in New York, een huis dat met zo'n 3800 plaatsen één van de grootste ter wereld is.

Een voormalig American Football-speler die operazanger werd en in La fanciulla del West bij de Metropolitan Opera zong: dat kan alleen in Amerika. Lees het verhaal van Keith Miller.

Een bekende Amerikaanse zanger is Lawrence Brownlee. Het interview met hem voor Place de l’Opera vond plaats in New York, waar hij vaak in de Metropolitan Opera te horen is. Maar hij was ook al eens te gast bij De Nederlandse Opera. De beroemde belcanto-tenor vertelt over zijn loopbaan en zijn ambities. Lees het interview.

Hét operahuis van Amerika is de Metropolitan Opera in New York. Peter Gelb is de directeur, verantwoordelijk voor het succes van de wereldwijde bioscoopvertoningen van opera’s uit de Met. In mei 2010 sprak Place de l’Opera met de grote baas van het beroemde theater. Lees het interview.

Ook in New York sprak Place de l’Opera met de beroemde bariton Thomas Hampson, één van de bekendste namen als het gaat om Amerikaanse zangers. Hij praat over een scala aan onderwerpen, met als focus: een nederige zanger zijn. Lees het interview.

Aan de andere kust van Amerika, in Los Angeles, is James Conlon één van de grote namen. De muzikaal directeur van de Los Angeles Opera vertelde Place de l’Opera-correspondent Maria Nockin over zijn liefde voor opera en symfonieën en over de grote zangers van weleer. Lees het interview.

Meer Open Dag Place de l’Opera

Waar moet ik heen?
Recensies over oud en nieuw
Tips voor beginnende operafans
Operazangers kunnen ook praten
Wie is wie in de operascene?

Vorig artikel

EOD: Wie is wie in de operascene?

Volgend artikel

Nézet-Séguin leidt overweldigende Turandot

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. Barbara Sure
    11 mei 2013 at 14:37

    Natuurlijk kennen Amerikanen opera, en hoe! Nergens ter wereld worden zo veel succsvolle opera’s gecomponneerd die ook repertoire houden!
    laat ik maar een paar bekendste namen noemen: Gershwin, Bernstein, Barber, Menotti, Floyd, Levi, Heggie, Previn , Adams, Glass, Harvey, Harbison ……. Zelfs bernard Bernard Herrmann, die van Hitchcock films heft er een gecomponeerd, The Wuthering Heights
    Op Adams en Glass na worden ze in Nederland niet opgevoerd, jammer. Misschien wilt iemand er ooit iets over schrijven, zou ik leuk vinden.