Buitenlands nieuwsNieuws

Natalie Dessay neemt sabbatical

De Franse sopraan Natalie Dessay zal na haar optreden als Manon in Toulouse in oktober tot in elk geval 2015 niet meer op het operatoneel te zien zijn. Concerten en recitals blijft ze wel geven. Dat vertelde ze in een interview met Associated Press.

Natalie Dessay (foto: Simon Fowler).
Natalie Dessay (foto: Simon Fowler).

Dessay, inmiddels 48 jaar, wil niet voor altijd de ‘jonge meisjes die voor het eerst verliefd worden’ blijven zingen, zegt ze in het interview. Ze is toe aan nieuwe uitdagingen. Na haar ‘sabbatical’ wil ze zich daarom aan nieuw repertoire wagen.

De Franse zangeres is zich wel bewust dat haar stem niet zodanig gegroeid is dat ze zwaardere, lyrischer sopraanrollen aankan. Bij nieuw repertoire denkt ze daarom aan een rol als Despina in Così fan tutte. Ze heeft er al een aanbieding voor gekregen bij de Metropolitan Opera.

Dessay’s laatste optreden voor haar sabbatical zal in Toulouse zijn, waar ze in september en oktober de titelrol zingt in Massenets Manon. Daarna zal ze tot minstens 2015 geen operarollen meer zingen. Wel zal ze concerten en recitals geven en wil ze in toneelproducties gaan optreden. Dessay begon haar carrière ooit als dramastudent.

Vanwege haar break heeft de sopraan diverse engagementen moeten afzeggen. Eén daarvan is Elvira in I puritani bij de Metropolitan Opera in New York en bij de Opéra National de Paris. Haar commentaar op Bellini’s rol: “She becomes crazy in exactly 30 seconds, then she’s not crazy anymore, then she’s crazy again. I mean, the libretto is really too stupid.”

Vorig artikel

Sterke Attila trapt Zwitserse Verdi-zomer af

Volgend artikel

Kaufmann stapt over van Decca naar Sony

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.