Buitenlands nieuwsNieuws

Giovanni lanceert nieuw operagezelschap

Met een productie van Don Giovanni is begin oktober een nieuw Belgisch operagezelschap gedoopt: The Ministry of Operatic Affairs. Dit reizende gezelschap wil zich “met frisse moed aan klassiekers uit het operacircuit wagen”. Na Don Giovanni volgt in 2014 Orfeo & Eridice, de Italiaanse versie van Glucks bekende opera.

Ministry Operatic Affairs The Ministry of Operatic Affairs is een initiatief van dirigent Bart van Reyn en regisseur/librettist Korneel Hamers. Van Reyn is artistiek leider van het koor Octopus en vaak te gast bij andere koren, orkesten en operahuizen. Hamers is theatermaker bij het collectief SkaGeN

Het duo dacht vorig jaar in Berlijn het concept van het nieuwe, reizende operagezelschap uit. Ze willen op frisse wijze operaklassiekers op het toneel zetten. Ze werken daarvoor samen met Le Concert d’Anvers – een nieuw, op periode-instrumenten spelend orkest van musici uit België, Nederand en Duitsland, dat zich focust op muziek uit de achttiende en negentiende eeuw – en Van Reyns koor Octopus.

De openingsproductie van het gezelschap is Don Giovanni. “Met respect voor de partituur gaan regisseur en dirigent voor een volledig nieuwe, frisse enscenering: poëtisch, tijdloos, gedurfd”, aldus het Ministry. De gerenommeerde zangers Werner van Mechelen, Norman Patzke, Yves Saelens, Liesbeth Devos, Lisette Bolle, Matthew Zadow en Brit Truyts vervullen de solorollen.

De productie ging op 6 oktober in Antwerpen in première en speelt alleen in concertzalen. Een concertante uitvoering is het echter niet; iedere opvoering is volledig geënsceneerd. Er zijn nog voorstellingen in Leuven (24 oktober), Hasselt (7 november) en Heist-op-den-Berg (9 november).

Vanaf november 2014 brengt The Ministry Orfeo & Eridice, de originele Milanese versie in het Italiaans van Glucks opera over de Orfeo-mythe. Het gezelschap plaatst deze opera in de ‘raush’ van een grote stad, maar belooft “geen krampachtige actualisering, muziektheaterbewerking of historisch correct gewauwel, maar goeie smaak, tijdloosheid, respect voor de partituur én het publiek”.

Zie voor meer informatie de website van The Ministry of Operatic Affairs.

Vorig artikel

Opera Koor houdt 'jubileumrepetitie'

Volgend artikel

Pretty Yende keert terug naar Den Bosch

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.