Home » Buitenlands nieuws, Nieuws

Bolton wordt muzikaal directeur Teatro Real

Madrid11 februari 2014 Geen reacties

Ivor Bolton wordt per seizoen 2015/2016 muzikaal directeur bij het Teatro Real in Madrid. Hij heeft voor vijf jaar getekend. Dat maakte het Spaanse operahuis maandag bekend.

Ivor Bolton.

Ivor Bolton.

Ivor Bolton werd aan het Teatro Real-bestuur voorgedragen door artistiek directeur Joan Matabosch en algemeen directeur Ignacio García-Belenguer Laita. Maandag besloot het bestuur hem te accepteren en tekende Bolton een vijfjarig contract. Volgens het persbericht waren diverse andere “outstanding professionals” in de running voor de positie.

De Engelse dirigent en klavecinist Bolton (1958) studeerde in Cambridge en Londen en maakte in 1986 zijn operadebuut. Hij werkte in de jaren ’80 en ’90 veel in Glyndebourne en was enkele jaren chef van het Scottish Chamber Orchestra.

In het buitenland werd hij vaste gast bij de Bayerische Staatsoper en maakte hij debuten bij vele andere grote operahuizen. Bij De Nederlandse Opera in Amsterdam dirigeerde hij de afgelopen seizoenen Armide, Deidamia, Billy Budd en Ercole amante. Sinds 2004 is Bolton chef-dirigent van het Mozarteum Orchestra Salzburg, waarmee hij vele malen optrad bij de Salzburger Festspiele.

Bolton woont momenteel al ‘in de buurt’ van het Teatro Real, namelijk in Barcelona, waar zijn vrouw – musicoloog, criticus en professor Tess Knighton – een positie heeft aan het Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.