Dvd recensieNieuwsRecensies

Asmik Grigorian’s Rusalka als ballerina

In 2020 maakte Christof Loy een nieuwe productie van Rusalka voor Teatro Real in Madrid. De productie met Asmik Grigorian in de titelrol is nu op Dvd verschenen, na een live stream eind november 2020. Loy was nog een beetje in de ballet modus blijven hangen na zijn Tannhäuser voor DNO en dat zien we in zijn keuze voor Rusalka als kreupel geworden ballerina.

 

Dvd cover van Rusalka, opgenomen in het Teatro Real, met Asmik Grigorian im de titelrol.

Zij beweegt zich op krukken en verlangt (terug) naar een leven waarin ze kon dansen. Dit dient als equivalent voor het verlangen van Rusalka om mens te worden en zodoende de liefde van de Prins te winnen. Op zich voegt dit niet veel toe maar door een merkwaardig toeval kreeg die kreupele waternimf gezelschap van een Prins op krukken. Eric Cutler scheurde kort voor de première zijn Achillespees en stond erop toch op te treden. Nu zag het publiek (onbedoeld) een vrij bewegende maar stomme Rusalka die de aandacht van een kreupele Prins probeerde vast te houden. Zij leidde zelf een gemankeerd bestaan en kan zodoende direct goed uit de voeten met de handicap waarmee de man die ze liefheeft te kampen heeft. De drie nimfen waren natuurlijk ook gekleed als danseressen en er kwamen nog een paar echte dansmariekes bij als wild bewegende figuranten. Het bal in de tweede akte liet Loy op dezelfde wijze ontsporen als het bacchanaal in Tannhäuser

Muzikaal is dit een topvoorstelling waarin ook goed wordt geacteerd en gedanst. Het moet een memorabele avond zijn geweest in Madrid, mede dankzij maestro Ivor Bolton en het orkest van Teatro Real, waarvan Bolton muziekaal directeur is.

Maxim Kuzmin-Karavaev is een prima watergeest en Katarina Dalayman, als de heks Jezibaba, trekt nadrukkelijk de aandacht als een heupwiegende matrone die in het wat onbestemde decor aanvankelijk van achter een loket kaartjes verkoopt.  Niet langer een dramatische sopraan maar meer een karaktermezzo tegenwoordig.

Karita Mattila leeft zich helemaal uit als de vileine Vreemde Prinses. Ze is gekleed als een luxe versie van Jezibaba, misschien toch twee kanten van dezelfde medaille? Uitstekend gezongen, mooie rol.

Eric Cutler was natuurlijk de held van de avond, maar hij moet de pijn verbeten hebben tijdens het zingen. Het oogt zo natuurlijk allemaal dat ik volstrekt niet in de gaten had dat hij echt kreupel was. Het leek zo mooi in Loy’s concept te passen. 

Asmik Griogarian als Rusalka en Eric Cutler als de prins. Foto:© Monika Ritterhaus.

De absolute ster was zoals te verwachten Asmik Grigorian. Rusalka was de rol waarin ik haar voor het eerst hoorde, in Berlijn 2014. Sindsdien is ze mijn favoriete sopraan en ik heb haar al vele keren in verschillende rollen gehoord. Op dvd heb je het voordeel dat de regie haar kan uitlichten en regelmatig is haar gezicht beeldvullend te aanschouwen. Grigorian is een zingende actrice die heel veel met haar gezicht kan en dat is hier goed te zien, fenomenaal en bij wijlen zeer ontroerend.

Haar zang is mooier, zekerder en verzorgder dan ik ooit eerder heb gehoord, hier benadert ze de perfectie. En uiteraard loopt ze en draait ze regelmatig op spitzen, alsof het dagelijks werk voor haar is. Alleen al om Asmik is deze opname een absolute aanrader.

 

Op Blu-ray uitgebracht door Cmajor.

Peter Franken maakte in 2018 een portret van zijn favoriete sopraan.

Vorig artikel

Teresa Berganza overleden

Volgend artikel

Luik presenteert opwindend nieuw seizoen

De auteur

Peter Franken

Peter Franken