Buitenlands nieuwsNieuws

Seizoen Gran Teatre del Liceu 2014/2015

Het programma voor het nieuwe ‘temporada’ (seizoen) van het Gran Teatre del Liceu is onlangs bekendgemaakt. Het theater in Barcelona brengt in 2014/2015 tien geënsceneerde producties, twee concertante opera’s en drie avonden met grote liedzangers.

Plácido Domingo zingt in twee concertante uitvoeringen van I due Foscari (foto: Sheila Rock).
Plácido Domingo zingt in twee concertante uitvoeringen van I due Foscari (foto: Sheila Rock).

Het ijzeren repertoire domineert het seizoensprogramma van het operahuis in Barcelona. Opera’s van Verdi, Wagner en Strauss staan op de lijst, evenals tweemaal Donizetti en een Mozart.

Bij de solisten vallen de namen van Plácido Domingo, Joyce DiDonato en Ramón Vargas op. En wie vertrouwde gezichten en stemmen uit Amsterdam wil horen, komt aan zijn trekken met namen als Ismael Jordi, Doris Soffel en Catherine Foster.

Met vooruitziende blik is Michael Fabiano gecontracteerd. De tenor is binnenkort in Faust in Amsterdam te zien, zingt komende zomer in Glyndebourne in La traviata en staat in oktober in diezelfde opera in Barcelona. Die productie krijgt twee speelperiodes, met steeds Evelino Pidò als dirigent. David McVicar doet de regie en in de (alternerende) cast zingen verder onder anderen Patrizia Ciofi, Charles Castronovo, Elena Mosuc, Ailyn Pérez en Leo Nucci.

Christof Loy regisseert Arabella van Strauss, dat in november op de planning staat. Antoni-Ros-Marbá is muzikaal leider, met op het podium onder andere Michael Volle, die de rol van Mandryka eerder in Parijs, Berlijn en New York zong, en verder Anne Schwanewilms en Doris Soffel.

Net als afgelopen jaar is de Amerikaanse mezzosopraan Joyce DiDonato in december in Barcelona te vinden. Ze zingt de titelrol in Maria Stuarda van Donizetti. Het duo Patrice Caurier en Moshe Leiser regisseert die productie, waarbij Maurizio Benini voor het orkest staat.

De double bill van het seizoen is de combinatie van Una voce in off van Montsalvage met La voix humaine van Poulenc. De voorstelling, die door Paco Azorin wordt geregisseerd, is driemaal te zien in januari 2015. Maria Bayo zingt de solopartij in de opera van Poulenc.

Zeven uitvoeringen van Norma van Bellini staan gepland voor februari 2015. Sondra Radvanovsky, Ekaterina Gubanova en Gregory Kunde zijn enkele van de solisten.

De Wagner-productie in het komende seizoen is Siegfried, dat samen met de opera van Keulen wordt geproduceerd. In de verschillende opstellingen van de cast voor de zeven voorstellingen in maart 2015 zijn zangers gecontracteerd die eerder in de Ring in Amsterdam stonden, zoals Irene Theorin, Albert Dohmen, Catherine Foster en Gerhard Siegel. De uitvoeringen worden muzikaal geleid door Josep Pons, de regie is van Robert Carsen.

Juliane Banse staat komend seizoen niet alleen in Lohengrin in Amsterdam, maar ook in Così fan tutte in Barcelona (foto: Jürgen Olczyk).
Juliane Banse staat komend seizoen niet alleen in Lohengrin in Amsterdam, maar ook in Così fan tutte in Barcelona (foto: Jürgen Olczyk).

Valerie Gergiev zal met zijn eigen orkest van het Mariinski Theater uit St. Petersburg een eenmalige concertante uitvoering van Tristan und Isolde van Wagner leiden. De enige solistennaam die nu bekend is, is die van Mikhail Petrenko. Het concert vindt plaats op 18 maart 2015.

Een reprise van Carmen van Bizet staat in april/mei 2015 in het Liceu. Dirigent is Patrick Fournillier, de regie wordt gedaan door Calixto Bieito. Béatrice Uria-Monzon zingt de titelrol.

Massimo Zanetti staat voor het orkest tijdens twee concertante uitvoeringen, op 30 april en 3 mei 2015, van I due Foscari van Verdi. Bekende namen bij de solisten zijn Plácido Domingo, Liudmyla Monastyrska en Ramón Vargas.

Juliane Banse, komend seizoen in Amsterdam te zien in Lohengrin, zingt in Barcelona in een deel van de negen uitvoeringen die de opera Così fan tutte krijgt. Damiano Michieletto tekent voor de regie, Josep Pons leidt het orkest. Ook Maite Beaumont en Pietro Spagnoli werken mee.

Het operaseizoen in het Liceu eindigt in juni 2015 met Don Pasquale van Donizetti. In een deel van de uitvoeringen zijn namen te zien als Ailyn Pérez, Mariusz Kwiecien en IVC-winnares Pretty Yende.

Er staan drie liedrecitals op het programma van het Teatro del Liceu. In de eerste maanden van 2015 komen Simon Keenlyside, Andreas Scholl en Philippe Jaroussky langs. Nataly Dessay treedt verder eenmalig op met Le concert D’Astree van Emmanuelle Haïm.

Meer informatie over de programmering van het nieuwe seizoen vindt u op de website van het Gran Teatre del Liceu.

Hieronder een clip over het nieuwe seizoen in Barcelona:

Vorig artikel

Hannigan zingt NL-première Let me tell you

Volgend artikel

Maltman geeft recital met Goethe-liederen

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.