Buitenlands nieuwsNieuws

Zeffirelli haalt nogmaals uit naar Tosca

Franco Zeffirelli lijkt het moeilijk te kunnen verkroppen dat de Metropolitan Opera zijn productie van Tosca heeft vervangen door een moderne versie van Luc Bondy. De oude regisseur haalde na een eerdere aanval begin deze week nogmaals uit naar zijn collega: „Hij is een erg slechte regisseur.”

De Metropolitan Opera begon maandag 21 september haar seizoen met een nieuwe productie van Tosca. De Zwitserse regisseur Luc Bondy kreeg de vrije hand om een verse regie neer te zetten, die de productie van Franco Zeffirelli zou moeten opvolgen. Zeffirelli’s werk stond bijna een kwart eeuw op het repertoire van de Met.

De nieuwe enscenering werd niet bepaald positief beoordeeld door het publiek. Er klonken heel wat boe’s vanuit de zaal toen Bondy het podium betrad.

Zeffirelli liet zich eerder al negatief uit over de nieuwe koers op Tosca-gebied in New York. Bondy zou meer een ‘derderangs regisseur’ zijn en zou de bedoelingen van de componist niet respecteren.

Gisteren (25/9) kwam daar een nieuwe tirade achteraan in de New York Times. „Het is alsof je met een vrouw getrouwd bent die nog steeds prachtig is in jouw ogen, maar die om een of andere reden vervangen wordt door een ander”, zei de 86-jarige vanuit Rome.

„Het publiek gaat niet naar de opera om iets revolutionairs te zien. Ze willen de muziek horen en de dromen dromen die al generaties lang cultureel erfgoed zijn.”

Zeffirelli zei blij te zijn met de boe’s na de productie. „Het geeft me bevestiging dat waar ik voor vecht, nog steeds het juiste is.”

„Bondy is een erg slechte regisseur. Het zou hem niet toegestaan moeten worden om deze meesterwerken aan te raken.”

Een saillant detail: Zeffirelli heeft de productie zelf niet gezien.

Vorig artikel

Opera Zuid lanceert Dido Time

Volgend artikel

Reisopera geeft Ring spannende start

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. Steven Surdèl
    14 april 2010 at 16:04

    „Het publiek gaat niet naar de opera om iets revolutionairs te zien. Ze willen de muziek horen en de dromen dromen die al generaties lang cultureel erfgoed zijn.”

    Helemaal mee eens, maestro Zeffirelli, helemaal mee eens.

    Zeker na alle opmerkingen die ik zo de afgelopen jaren om mij heen in het theater heb gehoord. Jammer dat er zoveel ijdele en egocentrische regisseurs rondlopen die niet willen ontroeren maar vooral shockeren om hoe dan ook in het nieuws te komen. Alsof je een stinkbom in een restaurant werpt en jezelf op de borst klopt zodra de gasten kokhalzend de uitgang zoeken.