Binnenkort

Opera Zuid lanceert Dido Time

Het is ‘Dido Time’ in Nederland. Vanavond (26/9) begint Opera Zuid haar jubileumseizoen met een productie van de opera van Henri Purcell, volgende week volgt De Nederlandse Opera. Dat allemaal in het kader van het 350e geboortejaar van de componist.

Promotieplaatje van de productie (afbeelding: Opera Zuid).
Promotieplaatje van de productie (afbeelding: Opera Zuid).

Dit jaar werd Dido and Aeneas al twee keer opgevoerd in het Concertgebouw. Nu volgen dus producties bij Opera Zuid en De Nederlandse Opera. Het is wel te begrijpen dat het stuk zo vaak uit de kast wordt gehaald. Het is de enige echte opera die de componist schreef, dus wat moet je anders als operagezelschap in een Purcell-jaar?

De opera gaat over de liefde tussen Dido, koningin van Carthago, en Aeneas, een Trojaanse prins. Die liefde wordt kapotgemaakt door een groep heksen, die de val van Cartago op het oog hebben. Eén van hen vermomt zich als de god Mercurius en beveelt Aeneas uit Carthago te vertrekken om ergens anders een nieuw rijk te beginnen.

Hij stemt toe, maar weifelt om het aan Dido te vertellen. Als Dido er op de dag van zijn vertrek achter komt, is ze zo verbitterd dat ze niet wil luisteren als hij zegt toch te willen blijven. Ze stuurt hem weg en sterft, na het wereldberoemde ‘When I am laid’ te hebben gezongen.

Het libretto werd geschreven door Nahum Tate. Purcell en hij leverden een indrukwekkende prestatie, want het korte werk staat nog altijd op het repertoire bij veel operahuizen en barokgezelschappen. En dat na meer dan 300 jaar.

Voor de versie die vanavond haar tournee begint, hebben vele partijen de handen ineengeslagen. Naast Opera Zuid zijn dat Opera Studio Nederland, Collegium ad Mosam en Opéra Royal de Wallonie.

Opera Studio Nederland (OSN) levert op één solist na de gehele cast. OSN vormt ieder jaar een ensemble met enkele veelbelovende, jonge zangers, die extra voorbereid worden op het ‘echte werk’. OSN fungeert zo als een soort schakeljaar tussen conservatorium en praktijk.

Vijf van de zes zangers die dit jaar zijn geselecteerd om in het ensemble mee te draaien, zullen in de productie van Dido and Aeneas zingen: Jussi Lehtipuu is Aeneas, Dorine Mortelmans is Belinda/Woman/Witch, Donij van Doorn is Woman/Witch, Nicola Mills is Woman/Spirit en Elmart Gilbertsson is Sailor. De hoofdrol van Dido zal gezongen worden door Catharine Daniel.

De algemeen directeur van OSN, Hans Nieuwenhuis, neemt de regie van de productie op zich. Na een uitgebreide carrière als operaregisseur (waaronder bij De Nederlandse Opera en veel in de Verenigde Staten, zoals bij de San Francisco Opera) richtte Nieuwenhuis in 1990 OSN op, eerst onder de naam Internationaal Opera Centrum Nederland.

Collegium ad Mosam zal de productie muzikaal begeleiden, met afwisselend Huub Ehlen (initiatiefnemer van het ensemble) en Tjalling Wijnstra (kapelmeester van Opera Zuid) als dirigent. Ad Mosam is een barokensemble dat zichzelf ‘ambassadeur van boeiende barokmuziek’ noemt.

Het aandeel van de Opéra Royal de Wallonie bestaat vooral uit de vervaardiging van decor en kostuums. De productie zal ook in Luik, de thuisbasis van het gezelschap, opgevoerd worden.

Voor Opera Zuid betekent Dido and Aeneas de opening van een feestelijk seizoen: in 2010 viert het haar twintigjarig jubileum.

De productie van Dido and Aeneas gaat vandaag, 26 september, in première in de Stadsschouwburg Sittard. Daarna volgen nog zeven voorstellingen. Zie voor meer informatie: www.operazuid.nl.

Vorig artikel

Ziekte plaagt Tosca van Metropolitan Opera

Volgend artikel

Zeffirelli haalt nogmaals uit naar Tosca

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.